Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30% αύξηση στα συσσίτια των στρατιωτικών μονάδων

04.02.2013 | 00:21
30% αύξηση παρατηρείται στα συσσίτια των μονάδων. Οι συμβολικές τιμές τις οποίες πληρώνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων τους, κάνει την λύση της σύτισης εντός των μονάδων μονόδρομο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Καθημερινή “τον Νοέμβριο του 2011, με την αναγγελία της ανοικτής πρόσβασης στα εστιατόρια όπου σιτίζονται οι στρατεύσιμοι, είχαν εκδηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 14.000 χαμηλόβαθμα στελέχη που δεν έχουν δικαίωμα σίτισης στις στρατιωτικές λέσχες. Παρά το αρχικό ενδιαφέρον, τον πρώτο καιρό, η πλειοψηφία δεν έκανε χρήση της παροχής, στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Σήμερα, ένα χρόνο αργότερα, το προσωπικό στους χώρους εστίασης δέχεται καθημερινά όλο και περισσότερες παραγγελίες, καθώς για να σιτιστεί κάποιος, καταβάλλοντας ένα χαμηλό αντίτιμο, θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή την προηγούμενη μέρα προκειμένου να υπολογιστούν οι μερίδες που χρειάζονται.


«Τον τελευταίο καιρό, οι περισσότεροι παίρνουν το φαγητό για το σπίτι σε πακέτο», σημειώνει αξιωματικός που υπηρετεί σε μονάδα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το ΓΕΣ, αυξημένη ζήτηση υπάρχει σε όλα τα εστιατόρια των μονάδων, ωστόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι στις νησιωτικές μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά στα εστιατόρια των στρατιωτικών σχηματισμών στην Κω, έχουν διπλασιαστεί οι μερίδες.

«Το γεγονός ότι στα εστιατόρια των στρατιωτικών τρώνε πλέον και τα στελέχη έχει επιφέρει βελτίωση στην ποιότητα του φαγητού», παρατηρεί επιτελείς του ΓΕΣ, υπαινισσόμενος το «ποιοτικό» όφελος που έχουν οι φαντάροι από το μέτρο κοινωνικής πολιτικής που ελήφθη.

Το δικαίωμα σίτισης έναντι του ποσού των 2 ευρώ και 16 λεπτών, όπως καθορίστηκε με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν οι ανθυπασπιστές, μόνιμοι υπαξιωματικοί, επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και οπλίτες βραχείας απασχόλησης (ΒΟΑ). Στο πρόγραμμα σίτισης εντάχθηκε επίσης και το πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στις στρατιωτικές μονάδες, με το ίδιο αντίτιμο.

Εκτός από τα εστιατόρια και οι στρατιωτικές λέσχες προσελκύουν περισσότερους «πελάτες» τον τελευταίο χρόνο. Συγκρίνοντας την κίνηση με τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό αυξάνεται αρκετά ο αριθμός των αξιωματικών και υπαξιωματικών που προτιμούν να γευματίζουν στις λέσχες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης στα Ιωάννινα : το 2011 σε ημερήσια βάση προσέφερε 40 μερίδες, ενώ το 2012, 112 μερίδες φαγητού ημερησίως. Τέλος, όπως αναφέρει πηγή του ΓΕΝ, σε αντίθεση με τον Στρατό όπου ο αριθμός των χαμηλόβαθμων στελεχών είναι μεγαλύτερος, τα εστιατόρια των μονάδων προσφέρουν δωρεάν γεύματα στο προσωπικό τους. «Τα περασμένα χρόνια, δωρεάν σίτιση εδικαιούτο μόνο το προσωπικό βάρδιας στα πολεμικά πλοία, πλέον σιτίζονται δωρεάν όσοι το επιθυμούν».
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ