Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Barbaros: Προκλητικές «βόλτες» για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ

19.02.2018 | 00:36
Tο τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros έχει επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την Κυριακή, το Barbaros κινήθηκε κοντά και παράλληλα με τη χερσονήσο της Καρπασίας. Συνοδεύεται από το υποστηρικτικό σκάφος Bravo Moon.

Το τουρκικό σκάφος έχει δηλώσει πως βρίσκεται στην περιοχή για έλκυση καλωδίων, τα οποία ποντίζει για σεισμογραφικές έρευνες, προσδοκώντας στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Εκβιασμοί Ακιντζί για φυσικό αέριο: «Ενδιάμεση φόρμουλα ή ξεκινάμε γεωτρήσεις με Τουρκία»

Σε γραμμή... Ερντογάν ο Ακιντζί μετά τη στάση σιωπής που έχει κρατήσει τις τελευταίες μέρες και ενώ η Τουρκία δρα πειρατικά στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέντευξη του στο CNN Turk, ο Τ/κ ηγέτης προχώρησε σε απειλές λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τόνισε πως ο πλούτος των υδρογονανθράκων «είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ε/κ».και πρότεινε ως «λύση» την υποχώρηση της ε/κ πλευράς από την... αδιάλλακτη στάση της.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντάς τον ως βραχίονα της πολιτικής που εφαρμόζει η Λευκωσία και τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί το κυπριακό φυσικό άεριο μέσω Τουρκίας, προβάλλοντας τη λύση αυτή ως πιο συμφέρουσα οικονομικά και πολιτικά.

Εγκλωβισμένο από την Άγκυρα το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στάσιμη παραμένει για δέκατη ημέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να διατηρούν τον αποκλεισμό του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ, "Saipem 12000", μη επιτρέποντάς του να προχωρήσει σε γεώτρηση, στον στόχο "Σουπιά".

Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο, αλλά η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. Λευκωσία, Ρώμη και Βρυξέλλες αναμένουν την 22α Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η παράνομη τουρκική "Navtex". Ουδείς μπορεί να προδικάσει κατά πόσο η 'Αγκυρα θα εκδώσει νέα παράνομη "Navtex".

Η ιταλική ΕΝΙ, η οποία κάνει τη γεώτρηση έχει δηλώσει πως το ζήτημα είναι διπλωματικό και πέρα από τον έλεγχο της. Το γεωτρύπανο θα πρέπει να μετακινηθεί τέλος του μηνός στο Μαρόκο.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από την Δευτέρα, δύο νέες "Navtex", τις οποίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Με πληροφορίες απο  newsit.com.cy  ΑΠΕ/ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ