Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

“Bαθιά ανησυχία” στις ΗΠΑ για την αγορά των S-400 από την Τουρκία - Τι λέει το Στέιτ Ντιπάρντεμεντ

13.09.2017 | 09:52
Βαθιά ανησυχία και δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η προώθηση της συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας σε ότι αφορά την αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Σε “ευθεία σύγκρουση” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν οδηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την ανακοίνωση ότι η αγοραπωλησία του ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400 προχωρά κανονικά και ήδη πληρώθηκε η προκαταβολή.

Η δήλωση του Ερντογάν δεν άρεσε καθόλου στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική κυβέρνηση και αντέδρασε με δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Οι περισσότεροι θεωρούν ασυμβίβαστη τη συμφωνία αυτή με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, άρα και η Τουρκία, να χρησιμοποιούν διαλειτουργικά οπλικά συστήματα. Οι Αμερικανοί εντάσσουν σε αυτό το πλαίσιο την “επικίνδυνη” απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο δεν λειτουργεί με κανένα από τα οπλικά συστήματα των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

H αγορά των S-400 δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις από την διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας


Το θέμα τέθηκε και στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ήταν εκεί για να δώσει απαντήσεις. Η ίδια τόνισε το αυτονόητο, που γνωρίζει κάθε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ότι εάν η Τουρκία προχωρούσε στην αγορά των S-400, δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε θα αποτελούσε για τις Ηνωμένες Πολιτείες “μέγιστη ανησυχία”.

Δήλωσε συγκεκριμένα: «Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία – μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία παραβίασε κάποιον κανονισμό του ΝΑΤΟ, αλλά δεν γνώριζε να απαντήσει. Δεν τοποθετήθηκε και στο ερώτημα εάν η Αμερική είναι έτοιμη να συζητήσει τις όποιες επιπτώσεις της αγοράς του ρωσικού συστήματος. Επίσης δεν απάντησε να οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Ερντογάν να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να μην προχωρήσει στην αγορά των S-400


Όπως επισημαίνει το mignatiou.com, σύμφωνα με πληροφορίεςτου mignatiou.com, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε την περασμένη εβδομάδα στον Ταγίπ Ερντογάν και του έθεσε το μείζον θέμα. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γινόταν αναφορά στους S-400, αλλά σύμφωνα με το migatiou.com , η συζήτηση άφησε «πικρή γεύση» στον Αμερικανό Πρόεδρο.

“Βαθιά” η ανησυχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Βάσει της συμφωνίας της Βαρσοβίας, παρόμοια συστήματα υποτίθεται πρέπει να είναι διαλειτουργικά με τα μέλη του ΝΑΤΟ κι αυτά δεν είναι διαλειτουργικά. Επομένως μας ανησυχεί». Ακόμα όπως μεταδίδει το mignatiou.com οΤούρκος δημοσιογράφος ζήτησε από την κ. Νάουερτ, να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάζ, ο οποίος με αφορμή την παραπομπή σε δίκη από αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο πρώην υπουργού της Τουρκίας με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος απάντησε θυμωμένα: «Θα πω απλά τρεις λέξεις. Αυτό είναι γελοίο», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Βίντεο: Συνέντευξη Τύπου Στειτ Ντιπάρντεμεντ

Με πληροφορίες από mignatiou.com

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ