Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βερολίνο: Η Γερμανία δεν χρωστά πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία

08.09.2017 | 17:22
Η Γερμανία δεν υποχρεούται να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Πολωνία καθώς το θέμα έχει διευθετηθεί «από το 1953», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη δήλωση της Βαρσοβίας ότι μπορεί να αξιώσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. «Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί από νομική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε (την αποκήρυξη των αποζημιώσεων) πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004». Η πολωνική κυβέρνηση αμφισβητεί την εγκυρότητα της παραίτησής της από αξιώσεις το 1953, εκτιμώντας πως η Βαρσοβία, που ήταν τότε μέλος του κομμουνιστικού μπλοκ, ενήργησε υπό την πίεση της ΕΣΣΔ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, που προέρχεται από το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα PiS, εκτίμησε χθες πως η χώρα της έχει «δικαίωμα» σε αποζημιώσεις, αλλά πως η «πολιτική απόφαση» να ζητηθούν δεν έχει ληφθεί ακόμη. Ο επικεφαλής του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αρνείται την ευθύνη της στον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε σήμερα πως η Γερμανία «αναλαμβάνει την ευθύνη της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και δεν μπορεί να «υπάρχει καμία αμφιβολία για το θέμα αυτό». «Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία. Ήταν η αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία και η αρχή αδιανόητων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του Πολωνού γείτονά μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ