Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέστερβελε: Ακατανόητες οι δηλώσεις Μπαγίς!

21.06.2013 | 15:03
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο εκλήθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις έντονες επικρίσεις της Άγκυρας εναντίον της Άγγελας Μέρκελ στις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ανακοινώθηκε σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Σήμερα το μεσημέρι" ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε "κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Αντρέας Πέσκε. Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγγελα Μέρκελ να μην αποπειραθεί να μετατρέψει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε ζήτημα της εσωτερικής γερμανικής πολιτικής.

"Πρόκειται για δηλώσεις που είναι ακατανόητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών προσθέτοντας: "Το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι".

"Η θέση μας θα εκτεθεί (στον τούρκο πρεσβευτή) με όλη την απαραίτητη σαφήνεια", επέμεινε. Δεν διευκρίνισε από ποιον θα γίνει δεκτός ο πρεσβευτής, καθώς ο Γκίντο Βεστερβέλε πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

"Δεν υπάρχει σχέση" ανάμεσα στην καταστολή των διαδηλώσεων στην Τουρκία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μέρκελ, και τις συζητήσεις με την ΕΕ, διαβεβαίωσε ο Πέσκε. "Δεν υπάρχει άμεση σχέση", πρόσθεσε διευκρινίζοντας: "ασφαλώς στη ζωή όλα συνδέονται".

Ο Μπαγίς είχε δηλώσει χθες προς τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου: "Αν η κυρία Μέρκελ ψάχνει υλικό για την εσωτερική πολιτική για τις εκλογές της, το υλικό αυτό δεν πρέπει να είναι η Τουρκία".

"Η κυρία Μέρκελ πρέπει να γνωρίζει ότι αυτοί που ασχολούνται με την Τουρκία έχουν άσχημο τέλος. Δείτε τι συνέβη στον (Νικολά) Σαρκοζί", είχε προσθέσει ο τούρκος υπουργός υπενθυμίζοντας την ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2012 του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ