Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Blitz: Οι 57 νύχτες που σημάδεψαν το Λονδίνο - Έγχρωμο βίντεο ντοκουμέντο

07.09.2015 | 12:22

Tο 1940 στο πλαίσιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ξεκινούν το βομβαρδισμό του Λονδίνου, που θα κρατήσει 57 νύχτες.

Μετά το τέλος της Μάχης της Γαλλίας, ξεκίνησε η Μάχη της Βρετανίας. Blitz ήταν το όνομα της επιχείρησης συστηματικού βομβαρδισμού της Βρετανίας από τους Γερμανούς, τη περίοδο Σεπτέμβριος 1940 - Μάιος 1941
η οποία θα προηγούνταν της εισβολής στη Βρετανία.

Οι Γερμανοί πρώτα επιχείρησαν να εξασθενήσουν τις αεροπορικές δυνάμεις των Βρετανών πριν την επιχείρηση, βομβαρδίζοντας Βρετανικά αεροδρόμια. Το Blitz ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό του Λονδίνου για 57 συνεχόμενες νύχτες. Τη πρώτη μέρα του βομβαρδισμού, την 7η Σεπτεμβρίου, 500 περίπου βομβαρδιστικά της Luftwaffe με συνοδεία άλλων τόσων μαχητικών έκαναν τον πρώτο βομβαρδισμό της επιχείρησης.
Στη πρώτη φάση της επιχείρησης, 150 βομβαρδιστικά κατά μέσο όρο, επιτίθονταν στο Λονδίνο κάθε μέρα, αριθμός που μειώθηκε σημαντικά τους επόμενους μήνες. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες των βομβαρδισμών, οι Γερμανοί είχαν ρίξει στη Βρετανία περίπου ένα εκατομμύριο βόμβες, περισσότερο από 13.000 τόνους εκρηκτικών. Η άμυνα των Βρετανών τις πρώτες μέρες ήταν πολύ ασθενής, καθώς ελάχιστα αντιαεροπορικά πυροβόλα ήταν διαθέσιμα και ήταν αναποτελεσματικά στο ύψος που πετούσαν τα γερμανικά βομβαρδιστικά
Η πιο καταστρεπτική επίθεση έγινε στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το Λονδίνο βομβαρδίστηκε από βόμβες ισχυρών εκρηκτικών προκαλώντας καταιγίδα πυρκαγιών που ονομάστηκε η Δεύτερη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου.
Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, χιλιάδες πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, οι μισοί στο Λονδίνο και περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια είχαν καταστραφεί μόνο στο Λονδίνο. Ωστόσο, η προσοχή του Χίτλερ είχε πλέον στραφεί προς την ανατολή, στη μάχη με τη Σοβιετική Ένωση και αυτό ήταν ο λόγος για τον οποίο η συχνότητα των βομβαρδισμών μειώθηκε δραστικά με τον καιρό αλλά και γιατί η Μάχη της Βρετανίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Δειτε το έγχρωμο βίντεοΤο Λονδίνο δεν ήταν η μόνη πόλη που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Blitz. Και άλλες πόλεις, κυρίως στρατιωτικού ή βιομηχανικού ενδιαφέροντος έγιναν στόχος των βομβαρδισμών της Luftwaffe με σοβαρές καταστροφές και απώλειες, όπως το Μπέλφαστ, το Μπρίστολ, το Κόβεντρι, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Πλύμουθ και άλλες πόλεις. Πέρα από την καταστροφή των στόχων των βομβαρδισμών, σκοπός της επιχείρησης ήταν και να κάμψει το ηθικό των Βρετανών.

Μετά το τέλος του Blitz, οι βομβαρδισμοί των Γερμανών δεν σταμάτησαν, αλλά συνέχισαν, με αρκετά μικρότερη συχνότητα ωστόσο. Το 1944 οι Γερμανοί με την εκτόξευση έντεκα χιλιάδων πυραύλων V-1 και V-2 από το έδαφος της Ευρώπης αυτή τη φορά, κατάφεραν να πλήξουν πάλι τη Βρετανία, αυτή τη φορά προκαλώντας περίπου 9.000 θανάτους αμάχων. Ο τελικός απολογισμός του Blitz ήταν 43.000 νεκροί και περίπου 150.000 τραυματίες.

Πηγη - ww2.gr / YouTube


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ