Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβα! Παράνομες οι μετακινήσεις Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας;

12.10.2016 | 20:00
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2016 με τις μετακινήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες δαπάνες των οποίων πλέον δεν καλύπτονται από τον παλαιό νόμο, ούτε μπορούν να γίνουν με τον τελευταίο νόμο 4336/2015, καθώς δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που απαιτείται!


Το πρόβλημα τινάζει στον αέρα το επίδομα παραμεθορίου, αλλά και όλες τις μετακινήσεις των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς κανένας οικονομικός υπεύθυνος δεν θα μπορεί να βάλει υπογραφή να εκτελεστούν, χωρίς να έχει νομική βάση.

Το πρόβλημα έφερε στην επιφάνεια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, τονίζει ότι "τις τελευταίες δέκα (10) ημέρες, το πλαίσιο μετακίνησης των στελεχών του Σώματος εντός της επικράτειας τυγχάνει παράνομο, ως κατευθυνόμενο από τις προφορικές εντολές των αρμόδιων Οικονομικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας".

Παρά το ότι ο νόμος ορίζει σαφώς ότι έπρεπε να έχει εκδοθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προεδρικό διάταγμα που να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες που έχει ορίσει ο νόμος, η προθεσμία παρήλθε χωρίς να γίνει κάτι, με αποτέλεσμα όλες οι μετακινήσεις να βρίσκονται στον αέρα.

Ειδικά για τους στρατιωτικούς, όπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Onalert.gr, είχε δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς από 1/1/2016 θα έπρεπε να παίρνουν 40 ευρώ αποζημίωση, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά επειδή ακριβώς δεν είχε εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, η αποζημίωση συνέχισε να είναι στα 29,35 ευρώ, μέχρι να εκδιδόταν το διάταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οδοιπορικά: Ρύθμιση βόμβα για Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Αυτό είχε αποκαλυφθεί από την απάντηση που είχε δώσει τον Απρίλιο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής Φ. Κουτεντάκης στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με τα οδοιπορικά.

Η παρέλευση της προθεσμίας δημιουργεί προβλήματα τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα Σώματα Ασφαλείας.

Αυτό αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων

"Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 15 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (Α-94) ορίζουν για τις εν θέματι δαπάνες ότι: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Ναυτιλίας και Αιγαίου), εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών. Στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.».

Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα όμως δεν εκδόθηκε ακόμα και οι διαχειριστές των Υπηρεσιών έχουν λάβει προφορικές διαταγές από τους ανωτέρους τους να εφαρμόζουν τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την 30-09-2016 για τις μετακινήσεις των συναδέλφων μας (ύψος, όροι και προϋποθέσεις καταβολής δαπανών), αφού ούτως ή άλλως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές είναι ρυθμισμένες με τα παλαιά δεδομένα και σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ, των διατάξεων του 3ου Μνημονίου.

Η επιστολή τους καταλήγει ως εξής:

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ