Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβες ουρανίου φέρεται να χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στον βομβαρδισμό της Λιβύης

13.07.2018 | 19:05
Βόμβες, εμπλουτισμένες με ουράνιο, φέρεται να χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της Λιβύης το 2011, όπως υποστηρίζουν πυρηνικοί επιστήμονες της αφρικανικής χώρας.

«Εκπονήσαμε μία έρευνα σ' ένα από τα αρχηγεία του λιβυκού στρατού, το οποίο βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ. Διαπιστώσαμε αυξημένη ραδιενέργεια, έντονου επιπέδου. Μετά από αναλύσεις που κάναμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ραδιενέργεια ήταν αποτέλεσμα της χρήσης μίας ουσίας, εμπλουτισμένης σε ουράνιο» διαμήνυσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Άφησε, μάλιστα, «ανοιχτό» το ενδεχόμενο η Τρίπολη να απευθυνθεί στο Διεθνές Γραφείο Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για περαιτέρω εξέταση του δείγματος.

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας εναντίον της κυβέρνησης της Λιβύης, της οποίας ηγούταν ο Μουαμάρ Καντάφι. Η επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων διήρκησε περίπου οκτώ μήνες και είχε ως αποτέλεσμα, την ανατροπή του Καντάφι, ο οποίος τελικά εκτελέστηκε από Λίβυους αντάρτες.

Πηγή: Sputnik
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ