Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Βόρεια Κορέα: «Ασυνήθιστη δραστηριότητα» αφήνει υπόνοιες για νέα υποβρύχια πυραυλική δοκιμή

22.07.2017 | 21:00
Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει επικείμενη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί παρατηρώντας την «ασυνήθιστη δραστηριότητα» των τελευταίων ημερών.

Η επόμενη πυραυλική δοκιμή της Πιόνγκγιάνγκ ενδεχομένως να είναι υποβρύχια, εκτιμούν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες. Το τελευταίο 48ωρο, ένα βορειοκορεατικό υποβρύχιο παρατηρήθηκε να αναπτύσσει «ασυνήθιστη δραστηριότητα» σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το μήκους 65,5 μέτρων υποβρύχιο τύπου Gorae (Φάλαινα) πλέει σε διεθνή ύδατα στην Θάλασσα της Ιαπωνίας έχοντας διανύσει ήδη 62 μίλια, πολύ μακρύτερα απ’ ότι έχει καταγραφεί στο παρελθόν. Η «ασυνήθιστη» αυτή συμπεριφορά οδήγησε τις αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις να αυξήσουν ελαφρώς το επίπεδο ετοιμότητός τους ενώ η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί με διάφορα μέσα.

Δεν αποκλείεται μετά την πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή του «διηπειρωτικού» κατά την Πιόνγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-14, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εντείνει τις δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων από υποβρύχια. Το βορειοκορεατικό Ναυτικό διαθέτει περίπου 70 υποβρύχια, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν δύνανται να εκτοξεύσουν πυραύλους.

Ωστόσο, στις 25 Αυγούστου 2016 ένα υποβρύχιο Gorae (κλάσης Sinpo, βορειοκορεατικής ναυπήγησης) εκτόξευσε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο. Τον δε Μάϊο δοκιμάσθηκε με επιτυχία η εκτόξευση πυραύλου με την τεχνική της ψυχρής εκτόξευσης (cold launch) που αποτρέπει την πρόκληση ζημιών στο υποβρύχιο-φορέα καθώς ο κύριος κινητήρας του SLBM πυροδοτείται αφού ο πύραυλος αφήσει τον σωλήνα εκτόξευσης.

Μετά την εκτόξευση της 4ης Ιουλίου, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι μπορεί να πλήξει στόχους οπουδήποτε επιθυμεί, όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι για να καταστεί ένας πύραυλος πραγματικά διηπειρωτικός θα πρέπει η κεφαλή που θα φέρει να μπορεί να εισέλθει με επιτυχία στην ατμόσφαιρα (re-entry phase) και αυτό είναι μια ικανότητα την οποία είναι άγνωστο αν την έχουν οι πύραυλοι Hwasong-14.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ