Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή προωθητικού κινητήρα στερεού καυσίμου για βαλλιστικούς πυραύλους

24.03.2016 | 10:37
 Η Βόρεια Κορέα, υπό την προσωπική επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν, προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή προωθητικού κινητήρα στερεού καυσίμου που μπορεί ν' αυξήσει τη δύναμη των βαλλιστικών της πυραύλων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στην περίπτωση που η είδηση επαληθευτεί, θα σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει την εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) με ταχύ ρυθμό, αγνοώντας τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ.
“Ο Κιμ σχολίασε με μεγάλη ικανοποίηση την επιτυχία που είχε η δομική..., ενισχύοντας την ισχύ των βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να πλήξουν ανελέητα τις εχθρικές δυνάμεις”, ανέφερε το KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την επιτυχή εξομοίωση ατμοσφαιρικής επανεισόδου βαλλιστικού πυραύλου, ενώ προγραμματίζει τη διεξαγωγή δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιούσαν υγρά καύσιμα, ενώ η Δύση εκτιμούσε ότι η Βόρεια Κορέα στερείται της τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη πυραύλων στερεού καυσίμου μεγάλου βεληνεκούς ή διηπειρωτικών πυραύλων.
Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου έχουν κυρίως πλεονεκτήματα στρατιωτικής χρήσης, ενώ οι πύραυλοι υγρού καυσίμου θεωρούνται περισσότεροι πολύπλοκοι, καθώς η ώθησή τους μπορεί να ελέγχεται στην πτήση.

Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης εκτοξεύσει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια δοκιμών, ενώ δεν έχει εκτοξεύσει διηπειρωτικού πυραύλου KC-08, που εκτιμάται ότι αναπτύσσει. Ο αναφερόμενος πύραυλος που έχει παρουσιαστεί σε παρελάσεις και σε αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο.

Παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού, οι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα απέχει χρονικά μία δεκαετία ή και περισσότερο από την επιχειρησιακή αξιοποίηση πυραύλου ICBM, ο οποίος θα μπορούσε ν' απειλήσει τις ΗΠΑ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ