Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Κορέα: Λειτουργεί ξανά πυρηνικός αντιδραστήρας!

30.04.2015 | 10:08
Δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιου 2015 καταδεικνύουν ότι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Βόρεια Κορέα που μπορεί να παραγάγει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πιθανόν λειτουργεί ξανά, ανέφεραν Αμερικανοί ειδικοί χθες.
Μελέτη των Ντέιβιντ Ολμπράιτ και Σερίνα Κέλεχερ-Βεργκαντίνι του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας της Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι εικόνες αυτές καταδεικνύουν επίσης πως μια εγκατάσταση φυγοκέντρισης ουρανίου στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν έχει τεθεί σε λειτουργία και ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να προετοιμάζεται να ανακαινίσει το συγκρότημα αυτό.

Το Ινστιτούτο είχε αναφέρει στα τέλη της περασμένης πως εικόνες από τα τέλη Αυγούστου και τα τέλη Σεπτεμβρίου υποδείκνυαν πως ο αντιδραστήρες στο Γιονγκμπιόν είχε πάψει να λειτουργεί εν μέρει ή εντελώς.

Η μελέτη του Ινστιτούτου δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου και των πυραύλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

Στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν λειτουργούσαν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου. Αμφότερα τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.
Ο Ολμπράιτ ήταν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που είχαν παρουσιάσει τρία σενάρια σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της ασιατικής χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα σενάρια προέβλεπαν ότι ο αριθμός των πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να αυξηθεί σε 20, 50 ή 100 μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα όμως η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε πως Κινέζοι ειδικοί σε θέματα πυρηνικών όπλων προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα ίσως έχει ήδη 20 πυρηνικές κεφαλές και τη δυνατότητα να παραγάγει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο ώστε να διπλασιάσει το οπλοστάσιο αυτό ως την επόμενη χρονιά. Οι εκτιμήσεις των Κινέζων επιστημόνων υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Αμερικανών ομολόγων τους, που θεωρούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει 10-16 πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στη Βόρεια Κορέα έχει επιβληθεί ευρύ φάσμα διεθνών κυρώσεων λόγω των πυρηνικών και των πυραυλικών δοκιμών της. Έχει προχωρήσει σε τρεις γνωστές πυρηνικές δοκιμές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2013.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ