Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Ετοιμάζει κάτι ''Μεγάλο'' - Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ

13.04.2017 | 11:28
Τεταμένο το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Βορείου Κορέας με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να δηλώνει σε ξένους δημοσιογράφους να προετοιμαστούν για "κάτι μεγάλο σήμερα". Πέρα από το γεγονός της αποστολής της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνει το βάρος της στρατηγικής της στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Παράλληλα τονίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή που θα συμπέσει με την "Ημέρα του Ήλιου", δηλαδή την εθνική εορτή της χώρας, το (δικό μας) Μεγάλο Σάββατο. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε στους ξένους δημοσιογράφους να προετοιμαστούν για ένα "μεγάλο γεγονός" σήμερα, Πέμπτη 13.04.2017 και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει τοποθετήσει μία πυρηνική συσκευή σε ένα τούνελ στην Punggye-ri, τη μοναδική γνωστή τοποθεσία πυραυλικών δοκιμών της χώρας. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν το "μεγάλο γεγονός" αυτό σχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά αυτή η "προειδοποίηση" του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αρκετή για να δημιουργήσει ανησυχία. 

Από την πλευρά του. ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποδεχτεί μια προκαταρκτική κι ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, να σχεδιάσουν ένα διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

“Υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας,” δήλωσε χαρακτηριστικά κι ανώνυμα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε γενικότερο επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την άλλη μεριά, η αποστολή της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής προληπτικού επιθετικού πλήγματος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων παραμένει ενεργή, τονίζοντας ότι η απόφαση ενός αμερικανικού επιθετικού πλήγματος έχει τελευταία θέση, στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.

Aκόμα, υπογραμμίζεται ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χειριστεί την κρίση της Βόρειας Κορέας χωρίς την Κίνα, εάν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Περισσότερα για τις δηλώσεις Τραμπ σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ΕΔΩ. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily mail
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ