Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν αναστέλλει τα σχέδια εκτόξευσης - Ανακάμπτουν τα ασιατικά χρηματιστήρια

15.08.2017 | 10:45
Ανακάμπτουν τα ασιατικά χρηματιστήρια από τις απώλειες της Δευτέρας παίρνοντας θάρρος από την απόφαση της Β. Κορέας να αποσύρει την απειλή της για επίθεση στο νησί Γκουάμ.

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, η Πιονγιανγκ αποφάσισε να ρίξει τους τόνους την Τρίτη με την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας να μεταδίδει πως ο Kim Yong Un αποφάσισε να μην εκτοξεύσει πυραύλους κατά της αμερικανικής περιοχής.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,1% στις 19.753,31 μονάδες, έπειτα από πτώση 1% τη Δευτέρα. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 5757,5 μονάδες. Στη Νότια Κορέα οι αγορές είναι κλειστές λόγω του εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας.

 Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν ενημερώθηκε για το σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων κοντά στο νησί Γκουάμ, τη μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η εφαρμογή του δεν θα είναι άμεση.


Ο Κιμ "εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν" και "το συζήτησε" με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε την Δευτέρα στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους. Κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA.

"Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης" φέρεται να είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης. Δεν αναφέρθηκε όμως σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για το Γκουάμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον αφού, σύμφωνα πάντα με το KCNA, δήλωσε ότι "θα παρατηρήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων".

Ο Κιμ φάνηκε μάλιστα να κάνει και κάποιο "άνοιγμα" προς τις ΗΠΑ. "Προκειμένου να πέσουν οι εντάσεις και να αποτραπεί μια επικίνδυνη στρατιωτική σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν πρώτες την κατάλληλη επιλογή", είπε, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους "επιλογή" εννοούσε. Συνέχισε όμως λέγοντας ότι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να ρίξουν τους τόνους "με πράξεις, διότι προκάλεσαν εισάγοντας πολύ σημαντικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα" στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου. Κάλεσε τέλος την Ουάσινγκτον "να σταματήσει αμέσως τις αλαζονικές προκλήσεις της" εναντίον της Πιονγκγιάνγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ