Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόρεια Κορέα: Το λαθρεμπόριο με την Ρωσία... οργιάζει, λέει η Ουάσιγκτον

12.09.2017 | 15:41
Πώς μπορεί η Πιόνγκγιάνγκ να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ; Απλούστατα, με το λαθρεμπόριο, υποστηρίζουν Αμερικανοί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε μεν νέες, αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, όμως αυτό κάθε άλλο παρά εμποδίζει Ρώσους λαθρέμπορους να “σπρώχνουν” πετρέλαιο και άλλα αγαθά στην Πιόνγκγιάνγκ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Washington Post.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται "επίσημα έγγραφα", η κίνηση των τάνκερ μεταξύ Βλαδιβοστόκ στην ρωσική Άπω Ανατολή και βορειοκορεατικών λιμένων έχει αυξηθεί. Όπως αναφέρει το Business Insider, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι από την στιγμή που πολλά εφόδια, καύσιμα (ειδικά ντήζελ) και άλλα αγαθά δεν παράγονται τοπικά στην Β. Κορέα, Ρώσοι επιχειρηματίες σπεύδουν... να καλύψουν το κενό, δημιουργώντας εταιρίες-βιτρίνα για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους και να ξεπλύνουν χρήμα καλύτερα.

Για παράδειγμα, μια εταιρία διαχείρισης ακινήτων (real estate) εγγεγραμμένη στην Σιγκαπούρη, χωρίς γραφεία ή ιστοσελίδα, “διευκόλυνε το ξέπλυμα κεφαλαίων Βορειοκορεατών οικονομικών παραγόντων και οντοτήτων υπό καθεστώς κυρώσεων” συνεργαζόμενη με Ρώσους για την αγορά ντήζελ αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην συνέχεια, Βορειοκορεάτες πράκτορες έστελναν στην εταιρία χρήματα σε αμερικανικά δολάρια, με τα οποία θα αμείβονταν ο Ρώσος "μεσάζων" που θα έστελνε στην Β. Κορέα το φορτίο πετρελαίου από το Βλαδιβοστόκ.

Η αύξηση της κίνησης μεταξύ των δύο χωρών “συνέπεσε” με τις προηγούμενες κυρώσεις του ΟΗΕ που απαγόρευαν την αποστολή πετρελαιοειδών από κρατική εταιρία της Κίνας. Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανησυχία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, το Πεκίνο συμφώνησε -μάλλον απρόθυμα είναι η αλήθεια- να ασκήσει περισσότερη από την επιρροή της στο καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ. Ό,τι καλύτερο για τους λαθρέμπορους...

A.Θ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ