Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλγαρία: Αύξηση μισθών και νέες στολές ζητούν αστυνομικοί και πυροσβέστες

05.07.2017 | 15:02
Χιλιάδες Βούλγαροι αστυνομικοί, πυροσβέστες και άλλοι εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν σήμερα στη πρωτεύουσα της χώρας, τη Σόφια, ζητώντας υψηλότερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας και νέες στολές.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στο φτωχότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, με μόλις δύο μήνες ζωής, της οποίας ηγείται το κεντροδεξιό κόμμα GERB που κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχει πει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Σόφιας προς την ΕΕ να εργαστεί προκειμένου να εναρμονιστούν τα εισοδήματα με την παραγωγικότητα. Ο υπουργός Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ δήλωσε, ωστόσο, ότι οι μισθοί των υπαλλήλων του υπουργείου θα παραμείνουν αμετάβλητοι φέτος.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τους μισθούς των αστυνομικών το 2018, δεν γνωρίζω γιατί το θέλουν τώρα και αμέσως», δήλωσε ο Ράντεφ.

Τα συνδικάτα των αστυνομικών ζήτησαν άμεση αύξηση των μισθών τους κατά 15-20% και είπαν ότι σχεδιάζουν περαιτέρω κινητοποιήσεις τους επόμενους μήνες. Επίσης ζήτησαν αύξηση των επιχορηγήσεων προκειμένου να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός τους και να αγοραστούν νέες στολές.

«Το κύρος και η ελκυστικότητα του επαγγέλματος έχει υποβαθμιστεί σημαντικά λόγω των χαμηλών μισθών», δήλωσε ο Βαλεντίν Ποπόφ, πρόεδρος των συνδικάτων των αστυνομικών. «Ο αρχικός (μηνιαίος) μισθός ενός αστυνομικού και ενός πυροσβέστη είναι μόλις 662 λέβα (383 δολάρια) μικτά. Ο ελάχιστος και ο μέσος μισθός στη χώρα αυξήθηκε πάνω από 50% τα τελευταία οκτώ ή εννέα χρόνια ενώ οι μισθοί στο υπουργείο Εσωτερικών αυξήθηκαν μόνο κατά 15% την ίδια περίοδο», δήλωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα ήταν μόλις πάνω από τα 1.000 λέβα το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι αστυνομικοί στη Βουλγαρία δεν επιτρέπεται να απεργούν, να έχουν δεύτερη εργασία ή να ενταχθούν σε πολιτικά κόμματα, αλλά εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ