Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΩ κατά κυβέρνησης εργαζομένων στο Σκαραμαγκά : "Σώζετε τα...γαλλικά ναυπηγεία"

01.03.2013 | 16:29
"Μπουρλότο" βάζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που μάλιστα πρόσκεινται στην κυβερνητική συνδιλακιστική  παράταξη ΔΑΚΕ. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν επί της ουσίας την κυβέρνηση ότι τους κοροϊδεύει και ακόμη χειρότερα ότι με τις κινήσεις που κάνει δείχνει ότι έχει ως προτεραιότητα τη σωτηρία των γαλλικών ναυπηγείων και όχι των ελληνικών! 

Οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν ότι ο ΥΕΘΑ τους είπε πως το ελληνικό δημόσιο θα δώσει στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά 10 εκατομμύρια ευρώ για τη μισθοδοσία. Όσον αφορά στην συνάντηση Σαμαρά -Σάφα οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η πλευρά του ιδιοκτήτη δεν γνωρίζει τίποτα!

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ

Συνάδελφοι, η χθεσινή κινητοποίηση αποδείχθηκε δυστυχώς φιάσκο, διότι ο Υφ. Ανάπτυξης κ. Βιρβιδάκης που μας συνάντησε, δήλωσε αναρμόδιος για τα θέματα του Ναυπηγείου και είχε παντελή άγνοια της κατάστασης. Ως οφείλαμε αποχωρήσαμε σαν παράταξη άμεσα από τη συνάντηση, διότι θεωρήσαμε τη συμπεριφορά αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου, εμπαιγμό των προσπαθειών και των αγώνων μας.

Όσον αφορά την συνάντηση της Δευτέρας με τον ΥΕΘΑ, ο Υπουργός έθεσε ως βασικό μέλημα του Υπουργείου του την επανέναρξη των εργασίων στο Ναυπηγείο και την άρση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας (δυστυχώς εδώ και 10 μήνες μόνο στα λόγια) . Μας ανέφερε ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι διατεθειμένο να καταβάλλει στην ιδιοκτησία ένα ποσό γύρω στα 10 εκ. ευρώ σε πρώτη φάση, ώστε να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας και τρέχοντα έξοδα (πρόταση που είχε ξαναγίνει και απορρίφθηκε από τον κ. Σάφα).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε ως ορόσημο των όποιων εξελίξεων την συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ. Δυστυχώς όμως, ο κ. Σάφα, δεν έχει αποδεχθεί ακόμα την πρόσκληση (προφορική μέσω της πρεσβείας μας στα ΗΑΕ) του Πρωθυπουργού για συνάντηση, υποτιμώντας με τη στάση του αυτή τη χώρα και την κυβέρνηση της.

Στο καθημερινό μαρτύριο που περνάμε, έρχονται να προστεθούν και διάφορες προτάσεις-λύσεις για το μέλλον των ΕΝΑΕ. Ειδικότερα η πρόταση που διέρευσε στον τύπο πριν τη συνάντηση μας με τον ΥΕΘΑ, προβλέπει πτώχευση της εταιρίας και μεταφορά των Υ/Β στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου με νέα σύμβαση οι Γερμανοί δήθεν θα ολοκληρώσουν τα Υ/Β. Η πρόταση αυτή προέρχεται είτε από όσους έχουν παντελή άγνοια του αντικειμένου, είτε από όσους επιθυμούν να κουκουλωθεί η σύμβαση του Βενιζέλου και να συγκαληφθούν τα πάντα.

Εμείς, παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου, εξηγήσαμε ότι η εν λόγω πρόταση είναι αφελής και επικίνδυνη γιατί:
•  αγνοεί το γεγονός ότι στο Ναύσταθμο, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν ούτε καν για μικρής κλίμακας επιδιορθώσεις (δεν υπάρχουν γερανοί, δεξαμενές κ.α)
•  αγνοεί ότι το προσωπικό του Ναυστάθμου δεν έχει την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους εργασίες
•  θέτει σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και κατά συνέπεια το αξιόμαχο του ΠΝ
•  παραγνωρίζει την ακριβοπληρωμένη τεχνογωσία και τις άριστες εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ που χρηματοδοτήθηκαν από τα προγράμματα του ΠΝ, με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων
•  ερειπώνει τη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της χώρας
•  στρέφεται ξεκάθαρα έναντι των εργαζομένων που αγωνίζονται για το μεροκάματατο τους
•  αδιαφορεί για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

•  επιβαρύνει το δημόσιο με υπέρογκες ρήτρες και μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες

Καλούμε το ΥΠ.ΕΘ.Α να την διαψεύσει επίσημα και να καταστήσει σαφές με τις πράξεις του, ότι προτεραιότητα του είναι η διάσωση και ανάπτυξη των Ελληνικών Ναυπηγείων (που έχουν δυνατότητα κατασκευής και εξαγωγής πολεμικού υλικού) και όχι η διάσωση των αντίστοιχων Γαλλικών.

• Εάν συνεχιστεί η αδιαλλαξία του ιδιοκτήτη, η επαναφορά των ΕΝΑΕ σε δημόσιο έλεγχο, έως ότου βρεθεί νέο αξιόπιστο επενδυτικό σχήμα, είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας, είναι επιτακτική ανάγκη και πατριωτικό καθήκον.

• Συνάδελφοι, ο καθένας μπορεί να έχει τα δικά του σχέδια και τις δικές του επιδιώξεις, όμως εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για ένα Ναυπηγείο ανοιχτό. Δεν θα θυσιαστούμε για να τη βγάλουν καθαρή οι νεόκοποι πολιτικοί φίλοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης.

• Ζητούμε άμεσα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, έστω και τώρα να μεσολαβήσει για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε να αντιληφθεί από πρώτο χέρι την κατάσταση που βιώνουμε και να ακούσουμε τις θέσεις του για την ανάπτυξη σε μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.

• Το Δ.Σ της ΔΑΚΕ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
 

 

ΣΧΟΛΙΑ