Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους έως το 2017!

04.08.2015 | 12:29
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει για ένα χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2017, τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, αναβάλλοντας για άλλη μια φορά την απόσυρση των παλαιών αεροσκαφών Tornado.

"Τα Tornado της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες πλήγματα για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να απωθήσουν το ΙΚ στην κουρδική περιοχή και σε πόλεις-κλειδιά όπως η Τικρίτ και η Μπαΐτζι. Θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον δρόμο και έτσι παρατείνουμε για ένα χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2017, τη διάρκεια ζωής της μοίρας αριθμός 12", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Είναι η δεύτερη φορά που το Λονδίνο αναβάλλει τη "συνταξιοδότηση" των οκτώ Tornado που αναχωρούν για αποστολές πάνω από το Ιράκ από τη βάση τους στην Κύπρο.

Αρχικά τα αεροσκάφη επρόκειτο να αποστρατευθούν από φέτος και να αντικατασταθούν από τα πιο σύγχρονα Typhon. Όμως, τον Σεπτέμβριο, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων στο Ιράκ και την ένταξη στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται κατά του ΙΚ.

Έτσι τα Tornado θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για άλλο έναν χρόνο και μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθούν για αποστολές πάνω από τη Συρία, αν το Κοινοβούλιο αποδεχθεί την επιθυμία της κυβέρνησης και ψηφίσει υπέρ μίας τέτοιας επέκτασης το φθινόπωρο.
"Ο υπόλοιπος συνασπισμός θα το εκτιμούσε βεβαίως", δήλωσε ο Μάικλ Φάλον στο BBC. "Είναι παράλογο ότι έπρεπε να επιστρέψουμε στη βάση όταν οι άλλες χώρες (του συνασπισμού) συνέχιζαν τις πτήσεις τους για να πλήξουν θέσεις του ΙΚ στη Συρία", πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, το Κοινοβούλιο είχε δώσει το πράσινο φως για πλήγματα μόνο στο Ιράκ και όχι στη Συρία.


Το προηγούμενο έτος οι βουλευτές είχαν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ψηφίζοντας κατά του αιτήματός του για επέμβαση στη Συρία, δηλ. την εποχή εκείνη εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ