Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Βρετανία: Κατασκευάζεται πυρηνικός σταθμός

15.09.2016 | 11:29
Πρώτη δημοσίευση: 11:29:26
Τελευταία ενημέρωση: 13:46:26


Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C στη νοτιοδυτική Αγγλία
, ενός επίμαχου έργου ύψους 18 δισεκατομμυρίων στερλινών (24 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ) από τη γαλλική εταιρία EDF και με την υποστήριξη μιας κινεζικής εταιρίας.

"Αποφασίσαμε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου εδώ και μια γενιά", εξήγησε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Γκρεγκ Κλαρκ διευκρινίζοντας ότι πρόσθετα μέτρα στο αρχικό σχέδιο του έργου θα επιτρέψουν "τη βελτίωση της ασφάλειας".

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενέκρινε την κατασκευή του έργου αλλά σε ανακοίνωση αναφέρει ότι επέβαλε νέους όρους που της επιτρέπουν να παρεμβαίνει στην πώληση του μεριδίου ελέγχου της EDF τόσο πριν όσο και μόλις αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Μετά το Χίνκλεϊ, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να έχει ένα ειδικό ποσοστό σε όλα τα μελλοντικά πυρηνικά προγράμματα, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορούν να πωλούνται σημαντικά μερίδια χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει γνώση ή να συναινεί, τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση αναφέρει ότι αποφάσισε να προχωρήσει στο έργο του Hinkley Point C στη νοτιοδυτική Αγγλία έπειτα από μια συνολική εξέταση, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις μελλοντικές συμφωνίες με ξένα κράτη που θα εμπλέκονται στην αγορά μεριδίων σε "καθοριστικής σημασίας υποδομές".

Η Μέι αιφνιδίασε τους επενδυτές τον Ιούλιο αναβάλλοντας τη σύναψη της συμφωνίας μόλις λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρία ενέργειας EDF θα κατασκευάσει τον πρώτο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, έργο που υποστηρίζεται με τη χρηματοδότηση ύψους 8 δισεκατ. δολαρίων από κινεζική εταιρία.

"Έχοντας εξετάσει επισταμένως την πρόταση για το Hinkley Point C, θα υιοθετήσουμε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και θα διασφαλίσουμε ότι το Χίνκλεϊ δεν θα αλλάξει χέρια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης", δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ. "Συνεπώς, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου για τον πρώτο νέο πυρηνικό σταθμό εδώ και μια γενιά".

To έργο, ύψους 18 δισεκατομμυρίων στερλινών (21 και πλέον δισεκ. ευρώ, 24 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ), προβλέπει την κατασκευή δύο αντιδραστήρων EPR που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025.

H δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (Electricite de France/EDF) θα χρηματοδοτήσει το έργο κατά τα δύο τρίτα και ο κινεζικός όμιλος CGN κατά το ένα τρίτο.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας χαιρέτισε την απόφαση της Βρετανίας για την κατασκευή του Χίνκλεϊ Πόιντ.
Συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας δήλωσε ότι η Μέι τηλεφώνησε προσωπικά στον Φρανσουά Ολάντ για να του πει ότι στήριξε την έναρξη κατασκευής του Χίνκλεϊ Πόιντ.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να κινηθεί γρήγορα για να κατευνάσει την ένταση με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο είχε ζητήσει από τη Βρετανία να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της επανεξέτασης του έργου.

Η China General Nuclear Corporation (CGN) είναι "πολύ ευτυχής" με την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την κατασκευή του έργου, ανακοίνωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός όμιλος που έχει ποσοστό συμμετοχής 33% στο έργο αυτό.

"Η κινεζική εταιρία μπορεί τώρα να συνεργαστεί με τον εταίρο της, τη γαλλική εταιρία ενέργειας EDF, για να προμηθεύουν τη Βρετανία με ασφαλή, αξιόπιστη και βιώσιμη πηγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα", αναφέρει η CGN σε ανακοίνωση στον επίσημο κινεζικό ιστότοπo Weibo.

Οι EDF και CGN προτίθενται επίσης να κατασκευάσουν και να λειτουργούν ένα νέο πυρηνικό σταθμό στο Μπράντγουελ-ον-Σι στο Εσεξ, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η Κίνα θα διευθύνει το έργο στο Μπράντγουελ χρησιμοποιώντας κινεζική τεχνολογία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ