Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Βρετανία - Τουρκία: Υπογραφή συμφωνίας για κατασκευή μαχητικών

28.01.2017 | 18:12
Πρωτη δημοσίευση:18:12:43
Tελευταία δημοσίευση:19:04

Βρετανία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή μαχητικών. Η βρετανική BAE Systems υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.


[Η συμφωνία] σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία", δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα 'πρωτόκολλο συμφωνίας' που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X", αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Μέι συναντήθηκε σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένετα να συναντηθεί στη συνέχεια και με τον ομόλογό της Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διάρκεια μιας μονοήμερης επίσκεψης που έχει σκοπό να ενισχύσει τις τουρκο-βρετανικές εμπορικές σχέσεις πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", εξηγεί η Τερέζα Μέι.

Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι.

"Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια συνεχή συνεργασία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους", διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ.

Ο τουρκικός στρατός εμπλέκεται αυτή την ώρα σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου επιχείρηση για την απώθηση προς τον νότο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών. 

Κοινή συνέντευξη τύπου Μέι - Ερντογάν

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντηση των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας ο κ. Γιλντιρίμ είπε: "Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για πιο στενή συνεργασία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η ασφάλεια των αεροδρομίων, σε μια εποχή που η τρομοκρατία είναι η πρώτη απειλή, είναι άκρως σημαντική, οπότε αποφασίσαμε, οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας θα συνεργάζονται πιο στενά.

Αποφασίσαμε να αναπύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Στα πλαίσια αυτά θα εκπονήσουμε ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης νέου μαχητικού αεροσκάφους. Αυτό θα είναι ένα σχέδιο που θα στηριζεται από τις δύο κυβερνήσεις.

Έγινε και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. Τώρα που γίνονται έντονες διαβουλεύσεις για επίλυση κι εμείς επιθυμούμε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση και για τις δύο πλευρές. Μια λύση όμως που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Κι αυτό περνάει από την διατήρησει τυων εγγυήσεων και της ασφάλειας που ισχύει.

Η Αγγλία αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την ΕΕ. Μετά το θα κάνουμε πιο στενή εμπορική και οικονομική συνεργασία."

Η κ. Μέι ακολούθως τόνισε ότι η Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες δέχεται διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις, όποτε έχει ιδιαίτερη σημασία η στυνεργασία κατά της τρομοκρατίας.
Ευχαρίστησε την Τουρκία για την φιλοξενία 3 εκατομμυρίων προσφύγων και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας και σε θέματα ασφαλείας μεταξύ και των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το προσφυγικό ο κ. Γιλντιρίμ ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να να μοιραστεί τα βάρη και πρόσθεσε ότι με την επιχείρηση ασπίδα του Ευράτη επέστρεψαν στις εστίες τους 45.000 πρόσφυγες. Αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη την Συρία αλλα και το Ιράκ αφού εξαλειφθεί από εκεί ο ΙΣΙΣ. Αλλά και oı ΡYD και YPG που δεν έχουν καμμία διαφορά από το PKK. Απλά αλλάζει το όνομα.

Η κ. Μέι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση για την διατήρηση του θεσμού των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο.
Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Ερντογάν η κ. Μέι είχε τονίσει: " Στις 15 Ιουλίου είχατε δώσει αγώνα για την διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να την διαφυλάξετε και τώρα, όπως και τo κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξ άλλου η κυβέρνηση αυτό το έχει υποσχεθεί".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ