Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit: Αυτή είναι η επιστολή Τουσκ στους 27 ηγέτες

24.11.2018 | 17:42
 Την επίσημη επιστολή πρόσκλησης προς του 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής του άρθρου 50 για την υιοθέτηση της συμφωνίας αποχώρησης και την έγκριση της πολιτικής διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, απέστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα του Σαββάτου.

Αναλυτικά ο Πρόεδρος Ντ.Τουσκ αναφέρει στην επιστολή του ότι "συνερχόμαστε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (του άρθρου 50) για να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit".

"Στην αρχή αυτών των συνομιλιών, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, συμφωνήσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης της ΕΕ των 27", σημειώνει ο Πρόεδρος και τις απαριθμεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit o ΠτΔ

- να ελαχιστοποιήσουμε την αβεβαιότητα και τη διαταραχή που προκαλεί το Brexit στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη - μέλη μας

- να διευθετήσει το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με αμοιβαίες εγγυήσεις

- να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις

- να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας

- να αποφευχθεί ένα νομικό κενό για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις

"Ο διαπραγματευτής της ΕΕ (Μ.Μπαρνιέ) έχει επιτύχει αυτούς τους στόχους", ανακοινώνει επισήμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Η Συμφωνία Απόσυρσης διασφαλίζει την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία δεν θα επηρεαστεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τις πληρωμές του στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο και θα διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου", τονίζει ο Ντ.Τουσκ.

"Ο διαπραγματευτής μας κατάφερε να μειώσει τους κινδύνους και τις ζημίες που απορρέουν από την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική δήλωση, ο Πρόεδρος τονίζει ότι αυτή "καθορίζει την κατεύθυνση όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις" και διευκρινίζει ότι "σκοπεύουμε να εργαστούμε αποφασιστικά για την οικοδόμηση της καλύτερης δυνατής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ως φίλοι και συνεργάτες"." Και θα έχουμε στη διάθεσή μας περίπου δύο χρόνια για να επεξεργαστούμε και να συμφωνήσουμε με ένα ακριβές πλαίσιο για μια τέτοια συνεργασία, και αν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, απαιτείται επιπλέον χρόνος για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, θα είναι δυνατή η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά δύο έτη", ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος.

"Κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, κανείς δεν ήθελε να νικήσει κανέναν. Όλοι αναζητούσαμε μια καλή και δίκαιη συμφωνία. Και πιστεύω ότι βρήκαμε τελικά τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό", τονίζει.

"Δεδομένων όλων των παραπάνω, θα συστήσω ότι την Κυριακή εγκρίνουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και παρόλο που κανείς δεν θα έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος εκείνη την ημέρα, υπάρχει ένα πράγμα που θα ήθελα να τονίσω: σε αυτή την κρίσιμη εποχή, η ΕΕ των 27 έχει περάσει τη δοκιμασία της ενότητας και της αλληλεγγύης", ξεκαθαρίζει ο Ντ.Τουσκ.

Η συνάντηση των 27 ηγετών θα ξεκινήσει στις 9.30 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνη. Στη συνέχεια, οι 27 θα πραγματοποιήσουν μια συνεδρίαση εργασίας της ΕΕ των 27 για να υιοθετήσουν τη Συμφωνία Αποχώρησης και να εγκρίνουν την Πολιτική Δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις. Τέλος, θα συναντηθούν με την πρωθυπουργό Μέι για να εξετάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα Σάββατο, η Τ.Μέι συναντάται στις Βρυξέλλες, τόσο με τον Ντ.Τουσκ, όσο και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ