Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Brexit - Μέρκελ: Μπορούμε και χωρίς εσάς!

28.06.2016 | 13:55
 Μπορεί τις προηγούμενες μέρες να είχε υιοθετήσει μια πιο ήπια αντίδραση ως προς το Brexit και την απόφαση της Βρετανίας, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπροστά στους Γερμανούς βουλευτές τα πράγματα (πάντα) αλλάζουν. Και η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε για άλλη μια φορά το... γερμανικό και όχι το ευρωπαϊκό της πρόσωπο.
Και η επιλογή της αυτή αποδείχθηκε πως της «βγήκε» αν κρίνει κανείς από το θερμό χειροκρότημα που της χάρισαν τα μέλη της γερμανικής Βουλής μετά το τέλος της ομιλίας της και αφού είπε πως η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τη Βρετανία, «κόβοντας» κάθε συζήτηση για προνομιακή μεταχείριση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε, όπως συνηθίζει, στη Γερμανική Βουλή λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρώτη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Και ζήτησε από το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης. Μέχρι αυτό να γίνει, ξεκαθάρισε και πάλι, πως δεν υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, επίσημη ή ανεπίσημη. Και κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό "καράβι".

Brexit - LIVE ΣΤΟ NewsIt.gr

Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για μια εσωτερική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου και σημείωσε πως η περίοδος των δυο ετών που αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να επεκταθεί. «Η Βρετανία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματά της δεν θα καταργηθούν». Αλλά μετά, τα προνόμια... κόβονται.

«Καταλαβαίνουμε ότι η Βρετανία δεν θέλει να θέσει το αίτημα (για ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης) άμεσα αλλά δεν γίνεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς να το κάνει», διεμήνυσε. και "υποσχέθηκε" ότι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ, αυτή τη φορά, εμφανίστηκε σκληρή προς τη Βρετανία. «Αυτός που θέλει να εγκαταλείψει την οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει πως θα έχει τα ίδια προνόμια που είχε πριν» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, βάζοντας στο κάδρο και τη Γαλλία. «Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ιστορική ευθύνη να συνεχίσουν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Θα παραμείνουν (οι αξίες) και χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δυνατοί χωρίς τη Βρετανία», τόνισε η Μέρκελ.

Τόνισε όμως πως η Γερμανία μπορεί να συνεχίσει να έχει στενές σχέσεις συνεργασίας με τη Βρετανία, άλλωστε οι δυο χώρες παραμένουν μέλη του ΝΑΤΟ. «Παραμένει ένας πολύ σημαντικός εταίρος για εμάς» είπε.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ NewsIt.gr


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ