Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Όταν το Charlie Hebdo "ξεγύμνωνε" την ελληνική χούντα με εξώφυλλο σοκ

08.01.2015 | 12:10
Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, που έχουν συγκλονίσει την διεθνή κοινότητα, τα εξώφυλλα της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνουν τον γύρο του κόσμου, συνεπώς και τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η εφημερίδα στις 26 Νοεμβρίου 1973 σε ένα άκρως σατιρικό εξώφυλλο, αναφέρθηκε σε δυο γεγονότα με ένα κοινό παρονομαστή. Τα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και την Χιλή. Ο κοινός παρονομαστής: τα βασανιστήρια.

Στην Ελλάδα, λίγες μέρες πιο πριν έγιναν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μια μέρα πριν είχε γίνει το τρίτο πραξικόπημα. Πιο συγκεκριμένα ήταν τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου του 1973 που εκδηλώθηκε το τρίτο στη σειρά στρατιωτικό πραξικόπημα. Ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 1973 στρατιωτικά άρματα αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Αυτο το τραγικό γεγονός ήταν μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και το στρατιωτικό αντικίνημα του Κωνσταντίνου τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η εφημερίδα χωρίς αμφιβολία αναφέρεται στα τραγικά αυτά γεγονότα του '73 καθώς ήταν τότε που η νέα δικτατορική κυβέρνηση επαναλειτούργησε το νησί της Γυάρου ως τόπο εξορίας και ενέτεινε τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της ΕΣΑ.

Το σκίτσο της εφημερίδας δεν χρειάζετε εξήγηση....Την ίδια χρονιά - 1973 - στην Χιλή γίνεται το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής μεταξύ του κυρίως συντηρητικού Κογκρέσου της Χιλής και του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, καθώς και του οικονομικού πολέμου με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, o Αλιέντε ανετράπη από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία.

Ο στρατός κατήργησε την πολιτική κυβέρνηση και καθιέρωσε χούντα που κατέστειλε με αποτρόπαιους τρόπους την αριστερή πολιτική δραστηριότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ