Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CHINOOK: Το "κρυφό κόστος" των 110 εκατομμυρίων ευρώ

16.10.2013 | 18:01
<<Κρυφό κόστος>> που τελικά θα κυμανθεί από 90- 110 εκατομμύρια ευρώ θα έχουν τα 10 μεταχειρισμένα μεταφορικά ελικόπτερα 
CH-47D Chinook που προμηθεύεται η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και για την  απόκτησή τους  γνωμοδότησε θετικά τις προάλλες η Ειδική Επιτροπή Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής, χωρίς μάλιστα αρνητικές ψήφους.

 Η αμερικανική προσφορά υποβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση  και περιλαμβάνει την πώληση 10 ελικοπτέρων CH-47D Chinook καθώς και τις εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης και τοποθέτησης συστήματος αυτοπροστασίας έναντι του προαναφερθέντος κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα τα ελικόπτερα , αφού εκσυγχρονιστούν σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ενδέχεται να είναι πιο ''αναβαθμισμένα'' από τα ήδη υπάρχοντα στον ελληνικό στρατό εκσυγχρονισθέντα  CH-47 SD, <<καθώς τουλάχιστον το Σύστημα Αυτοπροστασίας που θα μπει  είναι μάλλον  καλύτερο>>... 

Παρά το ευχάριστο αυτό στοιχείο- αν βέβαια αληθεύει - η όλη υπόθεση έχει και την δυσάρεστη πλευρά του - και αυτό είναι το κόστος που είτε η Ελλάδα το περίμενε μικρότερο για τα σημερινά δεδομένα είτε είχε αδρανήσει  και παρά τις επισημάνσεις μας δεν είχε ψάξει τα ''κρυφά κόστη'' και άφηνε να ''σέρνεται'' ότι όλα θα είναι ...δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν!

Τελικά η επιλογή παρουσιάζεται  από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ ως ''η βέλτιστη δυνατή λύση''

Οι επισημάνσεις του OnAlert

Όπως είχε επισημάνει το OnAlert εγκαίρως το αίτημα για τα ελικόπτερα Σινούκ διατυπώθηκε από ελληνικής πλευράς ακόμα από την εποχή που ήταν υφυπουργός ο κ Καράμπελας- σε συνεργασία με τον νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωσταράκο.

 Στηρίχθηκε δε στο επιχείρημα ότι καθυστερεί η άφιξη των υπολοίπων ευρωπαϊκής κατασκευής ελικοπτέρων ΝΗ-90, ένα επιχείρημα στο οποίο φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν οι ΗΠΑ καθώς θα ''αναδεικνύει'' την ...αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, παράλληλα με την αναγνώριση της πραγματικής ανάγκης για αποκατάσταση της δυνατότητας αερομεταφοράς του Ελληνικού Στρατού που στηρίζεται στα παμπάλαια αμερικανικά Χιούι και τα 6 (παραληφθέντα) νεότατα ΝΗ-90.(τον Οκτώβριο παραλαμβάνεται το 7ο). 

Τελικά υπάρχει και το ΄΄κρυφό'' που φαίνεται ότι είναι η επιθυμία των ΗΠΑ να γίνει ο εκσυγχρονισμός στις ΗΠΑ


Ρώτησαν για τυχόν εμπλοκή της ΕΑΒ;
Μάλιστα το ΟnAlert  είχε επισημάνει ότι το αν και πόσο θα κινηθεί το ''ελληνικό πρόγραμμα'' μεταχειρισμένων Σινουκ είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων που εξετάζουν και οι δυο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως πχ από τις ΗΠΑ η αξιολόγηση  άλλων πολιτικών/αμυντικών δεσμεύσεων, ή από ελληνικής πλευράς, η αποκάλυψη τυχόν ''κρυφού'' κόστους απόκτησης/ επισκευής ή και συντήρησης.Βεβαίως καθώς η πρωτοβουλία προμήθειας ήταν ελληνική, είχε εξ αρχής υπολογιστεί το ορατό κόστος που συνοδεύει μαι τέτοια προμήθεια..Τελικά υπάρχει και το ΄΄κρυφό'' που φαίνεται ότι είναι η επιθυμία των ΗΠΑ να γίνει ο εκσυγχρονισμός στις ΗΠΑ. Δεν καταφέραμε να μάθουμε αν τέθηκε από ελληνικής πλευράς θέμα  να γίνει ο εκσυγχρονισμός στην ΕΑΒ με το ίδιο κόστος - κάτι μάλλον εφικτό αφού σχεδόν όλα γίνονται με κιτ... 


Είναι ''η βέλτιστη δυνατή λύση'' ;

Τελικά η επιλογή παρουσιάζεται  από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ ως ''η βέλτιστη δυνατή λύση''  μπροστά στην ανάγκη για άμεση  ενίσχυση της δυνατότητας αερομεταφοράς των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης- και πότε θα πείτε η οποιαδήποτε αγορά δεν εμφανίστηκε ως ...άμεση ανάγκη;  Μάλιστα προσθέτουν ότι είναι λύση που εξασφαλίστηκε με πολύ μεγάλες δυσκολίες και την άσκηση  πίεσης από τον κ Κωσταράκο στον ομόλογό του στρατηγό Martin Dempsey με τον οποίο, όπως λέγεται, διατηρεί πολύχρονη επαφή. Η ''βούλα'' μπήκε στις επισκέψεις στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού κ Σαμαρά και του Υπουργού Αμυνας κ Αβραμόπουλου.
Για το αν θα είναι πράγματι ''η βέλτιστη δυνατή λύση'' θα το δείξει ο χρόνος και τα συγκριτικά στοιχεία που θα - πρέπει - να παρουσιαστούν. 

Διαβάστε ακόμη:


Μετά τα 10 Chinook έρχονται και 90 Abrams - Ποιο είναι το κόστος


Το μίνι εξοπλιστικό των ΕΔ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ