Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Clare Hollingworth: Πως έσωσε χιλιάδες ανθρώπους πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

10.10.2017 | 12:00
Clare Hollingworth: Η δημοσιογράφος που μετέφερε την είδηση για την αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πριν μπει στο χώρο της δημοσιογραφίας βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να σωθούν από τις ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ. Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι οι άνθρωποι που βοήθησε. Μια γυναίκα που την είχε σώσει μάλιστα όταν ήταν μόλις μικρό κοριτσάκι σχεδόν τεσσάρων ετών της είχε έστειλε ευχετήρια κάρτα για τα 105α γενέθλια της, ένα χρόνο πριν φύγει από τη ζωή.

Η Μάρκο σε νεαρή ηλικία


Η Μάργκο Ντροτάρ ( Margo Drotar) ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν μαζί με την μητέρα της συνελήφθη στην Πολωνία το 1939. Ανήκε σε οικογένεια κομμουνιστών από την Ουγγαρία και συνελήφθησαν από τον Χίτλερ καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Ανατολική Ευρώπη.

Πέθαιναν από την πείνα στη φυλακή της Πολωνίας στην πόλη Κατοβίτσε. Απελπισμένη η μητέρα της Μάρκο την κρατούσε αγκαλιά και μην ξέροντας τι άλλο να κάνει της είπε να κλάψει όσο πιο δυνατά μπορούσε ώστε να τους ακούσει κάποιος και να τους λυπηθεί.


Τότε φάνηκε εκείνη. Ήρθε σε επαφή με την φυλακή στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Η οικογένεια της Μάργκο οδηγήθηκε σε ένα διαμέρισμα όπου μια βρετανίδα γυναίκα τους πήρε συνέντευξη.Πως η Clare Hollingworth βρέθηκε στο Κατοβίτσε

Το 1938 ένα χρόνο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος χιλιάδες πρόσφυγες πλημμύριζαν τα σύνορα αναζητώντας άσυλο.
Η Clare Hollingworth , η 27χρονη τότε ποιλιτική ακτιβίστρια από το Leicester την περίοδο εκείνη είχε κανονίσει να πάει διακοπές στο Kitzbühel της Αυστρίας για τα Χριστούγεννα.Επισκέφτηκε το ξακουστό θέρετρο για σκι της περιοχής το 1938 για ...αναγνωριστικούς λόγους και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο με βίζα εγκεκριμένη από τους Ναζί στο διαβατήριο της.

Αυτό ήταν και το εισιτήριο της ώστε να μπορέσει να εργαστεί εθελοντικά σε μια πολύ επικίνδυνη ανθρωπιστική αποστολή.
Η βρετανική αντιπροσωπεία για τους πρόσφυγες από την Τσεχοσκοβακία την έστειλε στην πόλη της Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Τέθηκε επικεφαλής στην αρχή εκατοντάδων και έπειτα χιλιάδων Εβραίων, συνδικαλιστών, κομμουνιστών και άλλες διωκόμενων μειονοτήτων.Την στιγμή που η Πολωνία ήταν σε μια πολύ κακή περίοδο ήταν επικεφαλής μια αποστολής που είχε ως στόχο να βρίσκει βρετανικές βίζες, φαγητό και στέγαση σε γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 1939 η Clare βοήθησε να εγκριθούν οι βίζες για 2000 και 3000 πρόσφυγες για να πάνε στην Βρετανία και όχι μόνο.  Μια από αυτούς τους πρόσφυγες ήταν και η Μάργκο.

Αφού η οικογένεια της Μάργκο πήρε το τελευταίο πλοίο από την Πολωνία έφτασαν στο Λονδίνο δύο μέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Ήταν 1 Σεπτεμβρίου 1939. Τότε συνάντησαν έναν φωτογράφο. Η φωτογραφία της Μάργκο έγινε πρωτοσέλιδο στο The people με τίτλο “ Για ποιο λόγο αγωνιζόμαστε;”

Πως η Μάρκο έμαθε ότι η Clare είναι η γυναίκα που την βοήθησε να σωθεί


Ήταν πια Αύγουστος του 2016 όταν η οικογένεια της Μάρκο έμαθε για το ρόλο της Clare στη σωτηρία της οικογένεια, αφού διάβασαν την βιογραφία της γραμμένη από την μακρανηψιό της Patrick Garrett.

Ο Πάτρικ 49 ετών συγγραφέας και πρώην υπεύθυνος φωτογραφίας για το ΒBC άρχισε να ερευνά τη φωτογραφία της Μάργκο αφού βρήκε ένα παράξενο γραφικό χαρακτήρα στο κάτω μέρος του πιστοποιητικό της οικογενειακής κατάστασης της. Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία αυτή δεν ταίριαζε με της ιστορίας με της θεία του.
Αν το πιστοποιητικό ήταν σωστό τότε χάρη στη θεία του χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην Βρετανία χρωστούσαν τη ζωή τους στηθεία Clare σκέφτηκε. Έτσι έψαξε παραπάνω πράγματα στα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας στο Kew, στο δυτικό Λονδίνο.Στα Εθνικά αρχεία ο ανηψιός της Clare  βρήκε χιλιάδες γράμματα με τα οποία η θεία του ζητούσε περισσότερα χρήματα και εγκεκριμένες βίζες. Αυτά που βρήκε ήταν όσα γράμματα δεν είχαν εγκριθεί. Ψάχνοντας στα γράμματα αυτά βρήκε και το λόγο για τον οποίο η θεία Clare έχασε τη δουλειά της απότομα το 1939. Είχαν εγκριθεί πάρα πολλές βίζες για άτομα τα οποία δεν ήταν αποδεκτά όπως κομμουνιστές και Εβραίοι, βίζες τις οποίες υπέγραφε η ίδια με το όνομα της, γεγονός το οποία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων υψηλόβαθμων οι οποίοι έστειλαν και εκείνοι κάποια γράμματα παραπόνων όπως βρήκε ο Patrick Garrett στα αρχεία.

Την ίδια περίοδο άρχισε να εργάζεται για την Daily Telegraph. Ήταν τότε που έβγαλε την είδηση του αιώνα. Ανακοίνωσε το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Περισσότερα ΕΔΩ.

H Mάργκο με την κόρη της 
Η Μάργκο όμως τη θυμόταν διαφορετικά. Για αυτό και της έστειλε χρόνια πολλά στα 105 της χρόνια. Η Μάργκο έκανε τέσσερα παιδιά, εννιά εγγόνια και ένα δισέγγονο. Έτσι αποφάσισε να την ευχαριστήσει στέλνοντας της μια ευχετήρια κάρτα.Το μήνυμα συγκίνησης της Μάρκο στην Clare ήταν : “Χρόνια σου πολλά Clare. Να ζήσεις άλλα εκατό χρόνια σου εύχομαι. Θα σε ευχαριστώ μέχρι να κλείσω τα μάτια μου.”
  Mε πληροφορίες από www.bbc.com

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ