Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Η Κύπρος γιορτάζει την ανεξαρτησία της

01.10.2013 | 10:25
Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου,αν και στη πραγματικότητα η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία, στις 16 Αυγούστου 1960 έχοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ζυρίχης-Λονδίνου, η Βρετανία διατηρούσε δύο βάσεις στο νησί, ενώ η πληθυσμιακή αναλογία Ελλήνων - Τούρκων καθόριζε τη συμμετοχή στα κοινά.

Η ανεξαρτησία της Κύπρου ήρθε μετά από σκληρό, ένοπλο αγώνα απέναντι στους αποικιοκράτες Βρετανούς. Σε ρόλο πρωταγωνιστή η ΕΟΚΑ, η οργάνωση που υποστηρίχτηκε από την ελληνική κυβέρνηση και στόχευε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η δράση της δυναμική: ενέδρες σε βρετανικά οχήματα, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (1897 - 1974), γνωστός με το ψευδώνυμο «Διγενής». Η δράση της ΕΟΚΑ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1955 και τερματίστηκε το Δεκέμβριο του 1959. Κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα, αρκετοί κύπριοι αγωνιστές πιάστηκαν από τους Βρετανούς και βασανίστηκαν ή και εκτελέστηκαν.

Ωστόσο, η ανεξαρτησία δεν εξασφάλισε ταυτόχρονα και την ευημερία στο νησί της Αφροδίτης, το οποίο περιήλθε σε νέα δίνη αναταραχών, εθνικών αντιπαραθέσεων και αιματηρών συγκρούσεων, με αποκορύφωμα την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων το 1974.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος Εισβολή: Ποιοι αξιωματικοί την "κοπάνησαν" με λάφυρα ποιοι έμειναν και πολέμησαν

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974:Πως φθάσαμε στην εισβολή του Αττίλα.Φωτογραφίες ντοκουμέντο.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ