Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10 Μαίου 1956: Απαγχονίζονται οι Καραολή-Δημητρίου από τους Άγγλους

10.05.2015 | 08:33
Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

Ήταν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες.
Ο Μιχαλάκης Καραολής ήταν δημόσιος υπάλληλος και αθλητής του ΑΠΟΕΛ στον στίβο. Όμως πρώτα απ΄ όλα ήταν αγωνιστής. Ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και δραστηριοποιήθηκε με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.


Στις 28 Αυγούστου 1955, ένας συναγωνιστής του ο Ανδρέας Παναγιώτου πυροβόλησε και σκότωσε τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, σε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Καραολής ήταν μαζί με τον Πανγιώτου που όμως διέφυγε τη σύλληψη. Ο Καραολής συνελήφθη αργότερα σε ενέδρα άγγλων και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο. Το γεγονός ότι είχε αποδειχτεί πως η σφαίρα προερχόταν από το όπλο του Παναγιώτου δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Αντιθέτως έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι ο Καραολής κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν αποκάλυψε καν το όνομα του Παναγιώτου!


Ο Ανδρέας Δημητρίου από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού ήταν παισί μιας φτωχής πολύτεκνης οικογένειας. ΄Εβγαλε το Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και αμέσως μετά έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και είχε συμμετοχή στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου.

Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον βρετανό πράκτορα Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.
Στις 10 Μαΐου 1956 οι δυο τους απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ