Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν μας φθάνουν τα 3 δις για τους πρόσφυγες θέλουμε κι άλλα" λέει ο Νταβούτογλου

19.10.2015 | 18:36
Η Τουρκία από τη μία προκαλεί αλλά από την άλλη ίσως θα πρέπει να το παραδεχτούμε παραδίδει μαθήματα διαπραγμάτευσης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα 3 δις που χαρίζει η ΕΕ στη χώρα του για τη…διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος δεν είναι αρκετά! Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει κι άλλα χρήματα!

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο! Για να το πουμε πιο απλά η Τουρκία θα ελέγχει την “κάνουλα” των προσφύγων που θα στέλνει μέσω του Αιγαίου στη Δύση,ανάλογα με τα δις που θα της δίνουν!

Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό "σχέδιο δράσης" με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του "IPA" (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλ. χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

"Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τον IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε", είπε ο Νταβούτογλου.
"Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο".


Η Μέρκελ πρόσφερε χθες στην Τουρκία την προοπτική να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και έναν πιο γρήγορο δρόμο για ταξίδια χωρίς βίζα των Τούρκων στην Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα αναμένει ότι η Τουρκία θα συμφωνήσει πιο γρήγορα να δεχθεί τους μετανάστες που στέλνει πίσω η ΕΕ, τις αποκαλούμενες "συμφωνίες επανεισδοχής" που ο Νταβούτογλου είπε ότι θα υπογράψει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο Νταβούτογλου είπε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας οι τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι "θετική" αλλά μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.
Είπε ακόμη ότι πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν αμέσως έξι νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν την εναρμόνιση των κανόνων σε σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την ενέργεια και την οικονομική πολιτική και φθάνουν μέχρι τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ