Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Der Spiegel: Η επίθεση με τα χημικά ηταν θανατηφόρα λόγω λάθους!

05.09.2013 | 09:38
Η επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό ήταν έργο του συριακού καθεστώτος, αλλά ο βαρύς απολογισμός της θα μπορούσε να οφείλεται σε "λάθος" στη δοσολογία, σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Το περιοδικό επικαλείται στην ιστοσελίδα του μια εμπιστευτική παρουσίαση του επικεφαλής της ΒND, της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών Γκέρχαρντ Σίντλερ σε βουλευτές, κατά την οποία απέδωσε την επίθεση αυτή στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, παρόλο που αυτό δεν έχει αποδειχθεί απολύτως.

Για την BND, μόνον οι εμπειρογνώμονες του καθεστώτος Άσαντ οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ουσίες όπως το αέριο σαρίν, είναι ικανές να το αναμίξουν και να το χρησιμοποιήσουν χάρη σε μικρούς πυραύλους διαμετρήματος 107mm, τους οποίους διαθέτουν εν αφθονία.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο Σίντλερ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι οι αντάρτες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις.

Η BND υπογραμμίζει ωστόσο ότι εάν είχαν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις πριν από την 21η Αυγούστου, σ΄αυτές θα είχε γίνει χρήση ενός πολύ αραιωμένου αερίου, γεγονός που εξηγεί το λιγότερο εντυπωσιακό αριθμό θυμάτων τους.

Ο Σίντλερ θεωρεί πιθανό μια λάθος δοσολογία να ευθύνεται για τον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό της τελευταίας επίθεσης.

Κατά την παρουσίασή του, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, ο Σίντλερ επικαλέσθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία που υπεκλάπη ανάμεσα σε ανώτερο αξιωματούχο της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, παραδοσιακής συμμάχου της Συρίας και ενός ιρανού διπλωμάτη.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, o αξιωματούχος της Χεζμπολάχ απέδωσε την επίθεση στον 'Ασαντ και τόνισε ότι ο σύρος πρόεδρος "έχασε τον έλεγχο των νεύρων του" και διέπραξε ένα "σοβαρό σφάλμα" δίνοντας εντολή για την επίθεση αυτή με τα χημικά όπλα.

Το νέο αυτό στοιχείο μπορεί να δώσει άλλη βαρύτητα στη συζήτηση για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση, ενισχύοντας τη θέση ότι το καθεστώς της Δαμασκού ευθύνεται για την επίθεση, υπογραμμίζει το Der Spiegel.

Στα τέλη Αυγούστου, το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό, "502 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 80 παιδιά και 137 γυναίκες", στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό.

Σε έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για την εμπλοκή του συριακού στρατού στην επίθεση αυτή γίνεται λόγος για 1.429 νεκρούς, ανάμεσά τους 426 παιδιά.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ