Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΘ: Γιατί οι στρατιωτικοί παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις

30.08.2016 | 08:04
Την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των μισθών τους στα προ του 2012 επίπεδα, και την επίλυση των σημαντικών τους προβλημάτων τα οποία παρέμειναν σε εκκρεμότητα ακόμα και μετά τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διεκδικούν οι στρατιωτικοί συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας.

Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν για το εάν θα συμμετέχουν ή όχι, περιγράφει στην επιστολή που έστειλε στο Onalert.gr ο Κωνσταντίνος Μελετιάδης .

Δείτε τι λέει:

Επιτέλους μετά από δύο χρόνια οι στρατιωτικοί ξανά στους δρόμους, δίπλα στα σώματα ασφαλείας διεκδικούν αυτά που για άλλους είναι δεδομένα. Βελτίωση συνθηκών εργασίας και ωραρίου, πληρωμή υπερωριών, χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου, δικαιότερο σύστημα μεταθέσεων.

Διεκδικούν την εφαρμογή των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων. Την διευθέτηση του ασφαλιστικού για τους 90-92 και πολλά άλλα.

Είναι όμως και αυτά που θα έρθουν. Πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου κάνουν λόγο για καινούργιο μισθολόγιο και προδικάζουν νέες μειώσεις μισθών. Αντί να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΣΤΕ και να δοθούν τα οφειλόμενα, οι στρατιωτικοί κινδυνεύουν με νέες μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς τους. Κανείς δεν είναι σίγουρος τι μέλλει γενέσθαι. Τεστάρουν μέσω του Τύπου για να δουν αντιδράσεις. Ε, ας μην τους απογοητεύσουμε.

Ας δώσουμε το παρόν στην μεγάλη συγκέντρωση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας ώστε να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε σε οποιεσδήποτε νέες ‘’μεταρρυθμίσεις’’ που σκοπό έχουν να απορυθμίσουν την προσωπική, οικογενειακή, αλλά και επαγγελματική ζωή καθώς για πολλούς η καριέρα και η εξέλιξη στις Ένοπλες δυνάμεις είναι όνειρο ζωής το οποίο κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω οικονομικού αδιεξόδου.

Ίσως ορισμένοι διστάζουν να παραβρεθούν φοβούμενοι πιθανές επαγγελματικές επιπτώσεις, άλλοι να θεωρούν ότι θα πέσουν θύματα πολιτικής εκμετάλλευσης από κόμματα που θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ή θύματα συνδικαλιστικών φιλοδοξιών.

Να θυμίσω ότι οι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΠΕΚΜ έχουν παραμείνει σχεδόν οι ίδιοι. Είναι αυτοί που διαδήλωναν στην Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια όταν κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι η ίδιοι που διατύπωσαν της επιφυλάξεις τους δημόσια, (σχετικό δημοσίευμα στο Onalert) για πολλά από τα προνόμια του νέου συνδικαλιστικού νόμου.
Για τον φόβο ο γράφων δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν.

Δυστυχώς όμως η μη συμμετοχή ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και την κοινωνία ως απουσία προβλημάτων. Και επειδή στην δημοκρατία η ψήφος είναι μυστική, κανείς δεν γνωρίζει εάν, πόσο και για ποιους λόγους είναι οργισμένοι οι στρατιωτικοί .Ενώ ορισμένοι τους θεωρούν δεδομένους. Άλλοι για ψηφοθηρικούς λόγους, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, τολμούν να τους αποκαλούν προνομιούχους.

Εκμεταλλεύονται το ότι οι στρατιωτικοί λόγω της ιδιότητας τους δεν έχουν δημόσιο λόγο και επενδύουν πολιτικά στην εξαθλίωση τους προκειμένου όπως νομίζουν να κερδίσουν ψήφους.

Η μόνη περίπτωση να γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα είναι από εκδηλώσεις σαν την συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί ενόψει των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού της Χώρας στην 81η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στις 9 Σεπτέμβρη 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κανονικά δίπλα στους συναδέλφους πρέπει να βρίσκονται οι Ενώσεις Αποστράτων, όμως προφανώς οι απόστρατοι έχουν λυμένα τα προβλήματα τους Δεν έχουν λόγο να κατέβουν στον δρόμο. Ίσως ορισμένοι νιώθουν ότι θα υποτιμήσουν το αξίωμα που είχαν όταν ήταν εν ενεργεία.

Δεν τους πειράζει που στα χρόνια του μνημονίου οι συντάξεις τους έχουν ξεφτιλιστεί και θα ξεφτιλιστούν ακόμη περισσότερο με τους πρόσφατα ψηφισθέντες νόμους. Εάν γίνουν μειώσεις στους ενεργεία συναδέλφους δεν τους σώζει καμία «προσωπική διαφορά». Ίσως δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει «κόφτης» ή είναι βέβαιοι πως η χώρα θα έχει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Μακάρι γιατί κινδυνεύουν να δουν μειώσεις της τάξης του 30%.

Τι περιμένουν λοιπόν; Φοβούνται μήπως πάρουν δυσμενή μετάθεση; Ή ότι θα δεν θα προαχθούν; Κάποιοι βέβαια λόγω ηλικίας μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά αυτό δεν αναιρεί την παντελή απουσία και την μηδενική συμμετοχή.

Δεν ζητάμε μόνο αλλαγές, θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Στην Ελλάδα των μνημονίων όπου η ανεργία καλπάζει στο 24%,(50% στους νέους κάτω των 25), η πολιτική ηγεσία δυσκολεύεται να βρει έμμισθους εθελοντές για να καταταχθούν ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, ενώ 580 από τους 700 ΕΠΟΠ που προσλήφθηκαν στο ναυτικό το 2010 δήλωσαν παραίτηση.

Ίσως στην προκήρυξη των ΟΒΑ θα πρέπει να ανεβάσουν τα ηλικιακά όρια, καθώς όπως διαχρονικά ακούμε στα τηλεοπτικά κανάλια, η παραγωγικότερη ηλικία των στρατιωτικών είναι τα 55 έτη.

Επειδή τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει, βοηθήστε τους συναδέλφους, βοηθήστε τον εαυτό σας.

Μελετιάδης Kωνσταντίνος Λοχαγός (ΦΠΖ) ε.α.
Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ