Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το προκλητικό τουρκικό ερώτημα για ΑΟΖ και "τρομοκρατία" και η αμηχανία Σαμαρά

04.03.2013 | 14:32
Αμηχανία προκάλεσε το ερώτημα που έθεσε η Τουρκάλα δημοσιογράφος στον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν.Μεταξύ των 2 ηγετών, είχε συμφωνηθεί να γίνει μια ερώτηση από κάθε πλευρά.

Όταν λοιπόν ήρθε η σειρά της τουρκάλας δημοσιογράφου το ερώτημα ήταν το εξής:
"Συζητήσατε το θέμα των στρατοπέδων τρομοκρατίας στην Ελλάδα, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Τι είπατε για την ΑΟΖ;"Το ερώτημα - πάσα στον Ταγίπ Ερντογάν απαντήθηκε από τον τούρκο πρωθυπουργό ειδικά για το θέμα της τρομοκρατίας, ως εξής:"Η τρομοκρατία είναι κοινό πρόβλημα μας και η Ελλάδα έχει ζήσει προβλήματα παρόμοια. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας θα είναι σε στενή επαφή για το θέμα αυτό. Θα κάνουμε βήματα για την κοινή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας."

Ο Αντώνης Σαμαράς, προτίμησε να απαντήσει ξεκινώντας με την  Θεολογική Σολή λέγοντας ένα αόριστο ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας. Η απάντησή του στο προκλητικό ερώτημα για την τρομοκρατία, μόνο ως αμήχανη μπορεί να εκληφθεί:

"Είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας για τη Θεολογική Σχολή. Οσο για την τρομοκρατία η Ελλάδα έχει τη βούληση της μείωσης του φαινομένου αυτού. Η τρομοκρατία δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά αφορά και όλο τον κόσμο και χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε μαζί."


Τι είπε για την ΑΟΖ


'Συζητησαμε με τον Σαμαρά για την ΑΟΖ και οτι πρέπει να υπάρχουν επαφές για το θέμα αυτο" δήλωσε ο Τουρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε οτι οι συζητήσεις εγιναν στο πλαίσιο της λογικής win-win  όπως την αποκάλεσε ο Τουρκος πρωθυπουργός. 

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά ο Ερντογάν προτίμησε να αναφερθεί περισσότερο στις οικονομικές σχέσεις παρά στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ομοεθνείς» τους στη δυτική Θράκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως «οι ομοεθνείς μας στη δυτική Θράκη και οι Ρωμιοί πολίτες μας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μια γέφυρα φιλίας. Οσο οι συνθήκες διαβίσωσης του θα είναι καλές αυτή η γέφυρα θα ισχυροποιείται».

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε πως «ως εγγυήτριες χώρες η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να φτάσουμε σε λύση»

Από το σημείο αυτό και μετά ο Ερντογάν αναφέρθηκε πως η Ελλάδα επένδυσε περίπου 6.5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο τούρκος πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης πως οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δυο χώρες θα έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία να φτάνουν τα 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό χρήσιμη και εποικοδομητική. Είπε μάλιστα ότι "Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Πρόσθεσε ότι "Η Ελλάδα έχει στηρίξει και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας" και ευχήθηκε: "Η ιστορία που θα γράφουμε από εδώ και μπρος ας ανοίγει κεφάλαια ειρήνης και προόδου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Γκιούλ προς Σαμαρά: Είστε απο τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία


Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν: οι πρώτες φωτογραφίες


Μικρές οι ελπίδες για μεγάλα αποτελέσματα στη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν 

ΣΧΟΛΙΑ