Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοψήφισμα θρίλερ για την ανεξαρτησία της Σκωτίας!

09.09.2014 | 10:48
Στήθος με στήθος μάχονται οι δύο αντίπαλες παρατάξεις στο επερχόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μόλις εννέα ημέρες πριν την κάλπη σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και η οποία επιβεβαιώνει τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει οι οπαδοί της ανεξαρτησίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά την απευθείας ερώτηση για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία υπάρχει απόλυτη ισοψηφία με το 41% των ψήφων ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου. Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και η οποία έφερνε στη πρώτη θέση τους αυτονομιστές δεν ήταν «προπέτασμα καπνού». Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι σε μια δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει και πάλι το ινστιτούτο TNS τον περασμένο μήνα, οι ενωτικοί είχαν ένα σαφές προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στο 45%.

«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου TNS, Τομ Κόστλι. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, αλλά και οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους», πρόσθεσε. Για τους οπαδούς της εκστρατείας "Better Together" που θέλουν την παραμονή της Σκωτίας στην ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ένα σημάδι ότι θα μετρήσει κάθε ψήφος.

Οι πρόσφατες έρευνες αυξάνουν και την πίεση προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παραιτηθεί εάν κερδίσει το «ΝΑΙ». Η Sunday Times ανέφερε επίσης ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ « ενδιαφέρεται στενά» για το επερχόμενο δημοψήφισμα και έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθημερινά.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ψηφοφορία της 18ης Σεπτεμβρίου για το εάν η Σκοτία θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της ή όχι είναι πολύ αμφίρροπη για να γίνουν προβλέψεις, ο Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Εντ Μίλιμπαντ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού) Νικ Κλεγκ ανέφεραν σε μια κοινή τους ανακοίνωση πως αποφάσισαν να παραλείψουν την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία για να κορυφώσουν την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.

«Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν — αλλά υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούμε παθιασμένα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα μαζί», ανέφεραν οι τρεις πολιτικοί στην κοινή τους ανακοίνωση. «Για αυτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι ο τόπος όπου είναι σωστό να βρισκόμαστε αύριο είναι στη Σκοτία», προστίθεται στο κείμενο.

Ο Σκοτσέζος εθνικιστής ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο στην προσφορά που έκανε το Λονδίνο να εκχωρήσει μεγαλύτερες εξουσίας στη Σκοτία και υποστήριξε ότι η εκστρατεία των ενωτικών καταρρέει ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας. Ο Σάλμοντ τόνισε ότι η προσφορά εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία την οποία υιοθέτησαν τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αποτελεί «ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτε νέο σε αυτό το πακέτο. Πρόκειται για μια επεξεργασία, μια παρουσίαση σε νέο περιτύλιγμα, μια αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

«Εντέλει η εκστρατεία υπέρ του "όχι" διαλύεται», πρόσθεσε ο Σάλμοντ.

Ο Σάλμοντ εκτίμησε ότι η εκστρατεία αυτή της ύστατης στιγμής των υποστηρικτών του "όχι" δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Θα κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα υπέρ της Σκοτίας», είπε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγαλύτερη άσκηση ΠΝ στην Ευρώπη - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Πωλείται η Σκότλαντ Γιάρντ!

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ