Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Διαμάχη" Γκιούλ-Ερντογάν με φόντο την προεδρία.

21.12.2012 | 10:48
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η κόντρα ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ.

Οι δυο άνδρες αν και στο παρελθόν είχαν «αδελφική» σχέση εμπιστοσύνης το τελευταίο διάστημα θεωρείται πως σχεδόν δεν μιλιούνται μεταξύ του.

Τελευταίο παράδειγμα της «κόντρας» είναι η μη πρόσκληση του τούρκου προέδρου στην τελετή παρακολούθησης της εκτόξευσης του κατασκοπευτικού δορυφόρου της Τουρκίας Göktürk-2. Σε παρόμοιες τελετές το πρωτόκολλο προβλέπει την πρόσκληση του προέδρου ο οποίος γίνεται και ομιλητής της τελετής. Όμως ούτε οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που ανήκει ο δορυφόρος αλλά ούτε το Ιδρυμα Eπιστημονικώ Ερευνών της Τουρκίας (TUBITAK) δεν έστειλαν πρόκληση στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια. Γεγονός που εικάζεται πως έγινε με εντολή του τούρκου πρωθυπουργού.

«Ο Γκιούλ πάλι έμεινε εκτός» είναι ο τίτλος της Cumhuriyet. H τουρκική εφημερίδα γράφει πως ο τούρκος πρόεδρος είναι ενοχλημένος καθώς δεν είχε προσκληθεί στην επίσημη τελετή της παρακολούθησης της εκτόξευσης του δορυφόρου Göktürk-2. H εφημερίδα αναφέρει πω σε περίπτωση που είχε προσκληθεί ο Γκιούλ δεν θα έκανε ομιλία ο Ερντογάν αλλά ο τούρκος πρόεδρος , όπως βλέπει το πρωτόκολλο.

Η διαφωνία του Γκιούλ με τον Ερντογάν αφορά την προεδρική θητεία. Ο Αμντουλάχ Γκιούλ του οποίου η θητεία λήγει το 2014 δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει και δεύτερη θητεία , όμως ο Ερντογάν θέλει αυτός να γίνει πρόεδρος αλλάζωντας το Σύνταγμα και δίνοντας στον ίδιο μεγάλες αρμοδιότητες μετατρέποντας την Τουρκία από Κοινοβουλυτική σε προεδρεύουσα δημοκρατία.

Μέχρi το 2014 η «κόντρα» στην κορυφή της Τουρκίας φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι Τούρκοι μας παρακολουθούν με τον δορυφόρο τους

"Κοριός" στο αυτοκίνητο του Ερντογάν

Απίστευτο! Ο Ερντογάν ζητά νέα γενιά "Αττίλα"

Όποιος "πειράζει" τον Ερντογάν...πάει σπίτι του! Λογοκρισία στη Τουρκία
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ