Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για Κύπρο

23.07.2014 | 17:43
ΗΠΑ: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών νέο ψήφισμα για εξάμηνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), στο οποίο επίσης θα επαναλαμβάνεται, ότι «επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ» και θα ενθαρρύνονται οι πλευρές να «εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» για λύση του Κυπριακού.

Χθες βράδυ, ξεκίνησαν στην έδρα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, με βάση το βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, ενώ θα προηγηθεί ενημέρωση των μελών του Σώματος από την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, για τις προσπάθειες που καταβάλλονται με σκοπό την εξεύρεση συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό. Η συνεδρίαση του ΣΑ για την έγκριση του ψηφίσματος είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ψηφίσματος, τα μέλη του ΣΑ εισηγούνται στον γγ του ΟΗΕ να διορίσει μόνιμο ειδικό σύμβουλό του στο Κυπριακό (τον αντικαταστάτη του Ντάουνερ), στο εγγύς μέλλον. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο διορισμού σ' αυτήν τη θέση του Αμερικανού Λιν Πάσκο, πρώην βοηθού γγ του ΟΗΕ, υπεύθυνου για πολιτικές υποθέσεις (2007-2012).

Όσον αφορά στη λειτουργία και την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το προσχέδιο είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο ψήφισμα και οι αλλαγές αφορούν στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν και την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Το ΣΑ καλωσορίζει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 «που περιέχει μια συμφωνημένη δέσμη αρχών και παραμέτρων για μια ενωμένη Κύπρο», όπως τονίζεται, υπογραμμίζοντας, ότι «σημειώνει με ικανοποίηση τη συμφωνία για συνομιλίες των επικεφαλής διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα και εκφράζει την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Το ΣΑ επαναλαμβάνει, ότι «επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ» και «ενθαρρύνει τις πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα ουσιώδη ζητήματα», σημειώνονται, ότι «το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί». Για την αποναρκοθέτηση, το ΣΑ «προτρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και της εκκαθάρισης των εναπομεινάντων ναρκοπεδίων». Όσον αφορά στο θέμα των αγνοουμένων τονίζει την ανάγκη «εντατικοποίησης» του έργου της Επιτροπής.

Τέλος, το ΣΑ εκφράζει την ικανοποίησή του για το έργο της ειδικής αντιπροσώπου στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία αυτή την περίοδο εκτελεί και καθήκοντα ειδικής συμβούλου, ενώ ευχαριστεί για τις εξαετείς προσπάθειές του τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήματα Κύπρου για τις "ακροβατικές" παραβιάσεις των Τούρκων

Αιχμές από τον απερχόμενο Αρχηγό ΓΕΕΦ στην Κύπρο που μίλησε για "προσωπικά συμφέροντα"

Ο Αττίλας σε φωτογραφίες που τράβηξαν Τούρκοι! Εικόνες από ομαδικούς τάφους


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ