Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι πέντε προτάσεις της ΔΗΜΑΡ προς τον Παναγιωτόπουλο για τις περικοπές στην Άμυνα

21.09.2012 | 18:34
Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Βουλευτή Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, την Βουλευτή Β’ Πειραιά, Μαρία Γιαννακάκη και το μέλος του Τομέα Άμυνας, αντιπτέραρχο εα., Μισαήλ Κουγιουμτζίδη, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και την Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα υπό έγκριση μέτρα που αφορούν τον Τομέα της Άμυνας. Τη δευτέρα μάλλον θα γίνει αντίστοιχη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΔΗΜΑΡ η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα καθώς υπήρξε εξ’ αρχής συμφωνία ότι τα όποια μέτρα υιοθετηθούν τελικά δεν θα πρέπει να επηρεάσουν ούτε κατ’ ελάχιστο την επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμφωνία υπήρξε επίσης στο ότι δεν μπορούν να μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς ήδη αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Ο Βασίλης Οικονόμου κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για μέτρα εξοικονόμησης πόρων και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητα και των τριών όπλων. Η συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σχέδιο περιστολής των δαπανών προτείναμε να στηριχθεί σε:

1. Μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων στο μέλλον και ακύρωση νέων παραγγελιών
2. Αξιοποίηση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού με πώλησή του σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες
3. Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το πρότυπο της διάρθρωσης των ΗΠΑ και Ισραήλ
4. Κλείσιμο και άλλων στρατοπέδων που δεν συντελούν στην επίτευξη καλύτερης επιχειρησιακής κατάστασης και δεν συμβάλλουν στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας
5. Μείωση των δαπανών για το ΝΑΤΟ και μείωση των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό.Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «Μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερες περικοπές στην Άμυνα χωρίς να θίγεται η επιχειρησιακή και αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς να θιγούν τα ειδικά μισθολόγια των στελεχών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξετάζει με μεγάλη προσοχή τα μέτρα που προτείναμε να υιοθετηθούν και πιστεύω ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας».

Οι δηλώσεις

 Ο κ.Οικονόμου δήλωσε: 

"Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων γιατί πρέπει όλες και όλοι να συναισθανθούν το πρόβλημα πόσο μεγάλο είναι και να συνεισφέρει ο καθένας όσο του αναλογεί στην προσπάθεια την κοινή, την εθνική προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή.
Εμείς ακούσαμε με προσοχή τις αναλύσεις και την ενημέρωση που μας έκανε η πολιτική ηγεσία, ο κύριος Υπουργός αλλά και οι αρχηγοί για τα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τη συνεισφορά που κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή τη συνολική προσπάθεια. 
Τα 500 και πλέον εκατομμύρια που είναι στο πακέτο αυτό των 11,5 δισ. είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτό που πρέπει να κυριαρχεί και που είναι πολύ βασικό και για εμάς είναι κάθε περικοπή στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων να μην έχει αντανάκλαση στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για εμάς είναι πολύ κρίσιμο και πολύ βασικό να μην πληγούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και η δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το αξιόμαχό τους και για την προοπτική της πατρίδας μας.
Υπό αυτή, λοιπόν, την έννοια καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις. Πρέπει να ομολογήσω ότι είδαμε με πολύ θετικό τρόπο τις προτάσεις και την επεξεργασία και τη δουλειά που έχει κάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κύριος Υπουργός".


 

ΣΧΟΛΙΑ