Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

08.06.2017 | 12:17
ΗΠΑ, Γαλλία και Κουβέιτ εντείνουν τις διπλωματικές του προσπάθειες για τον περιορισμό της κρίσης στον Κόλπο μεταξύ του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της από την άλλη.

Με στόχο την επίλυση της κρίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο εμίρης του Κουβέιτ αποπειράθηκε να μεσολαβήσει μεταβαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Για το Ριάντ η μπάλα είναι πλέον στην πλευρά της Ντόχα, η οποία «πρέπει να αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει τις περιφερειακές απόψεις σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι οι αδελφοί μας στο Κατάρ θα λάβουν τώρα σωστά μέτρα για να τερματιστεί η κρίση», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ. Τα Εμιράτα εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη πίεση στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «υποστηρικτή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άνουαρ Γκάργας έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων, κυρίως την αναστολή των «εξτρεμιστικών» προγραμμάτων του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ al Jazeera και μέτρα κατά των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχουν καταφύγει στη Ντόχα.

Χωρίς να κάνει λόγο για «αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, ο Γκάργας απαίτησε «αλλαγή πολιτικής», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» με «ξεκάθαρους μηχανισμούς».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόλπου εξήγησε στο AFP ότι η κρίση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης «επιρροής» του προηγούμενου εμίρη του Κατάρ Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στον γιο του σεΐχη Τάμιμ, υπέρ του οποίου αποσύρθηκε από την εξουσία.

Ο σεΐχης Χάμαντ κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία του μικρού εμιράτου στην περιοχή προωθώντας τον ρόλο του μεσολαβητή σε πολλές κρίσεις και παρουσιάζοντάς το ως αντίβαρο στις εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο μετά το 2011.

Αφού υποστήριξε το Κατάρ, ο Τραμπ προσέφερε τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της κρίσης εξαιτίας της οποίας η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, η Μαυριτανία και οι Μαλδίβες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Ντόχα και έλαβαν οικονομικά μέτρα εναντίον της.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον σεΐχη Τάμιμ, ο Αμερικανός πρόεδρος «πρότεινε στις διάφορες πλευρές να διευθετήσουν τις διαφορές τους, ακόμη και με μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αν είναι απαραίτητο».

Ο Μακρόν, στη διάρκεια ξεχωριστών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας «κάλεσε όλες τις πλευρές» να συνεχίσουν «τον διάλογο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ