Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίστομο: Συγκέντρωση στο Σύνταγμα από Ομαδα Γερμανών ακτιβιστών

04.06.2015 | 14:49
Με συμβολική περικύκλωση της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα αύριο Παρασκευή στις 11 πμ θα ολοκληρωθεί η δράση της Ομάδας Εργασίας (Arbeitskreis) ΔΙΣΤΟΜΟ'', από το Αμβούργο,με αφορμή την 71η επέτειο της Σφαγής του Διστόμου.
Θα έχει προηγηθεί διαδήλωση στο Σύνταγμα με πανό για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πορεία προς την Γερμανική Πρεσβεία.

Πρόσκληση από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης


Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών Γερμανίας στην Ελλάδα, με ανακοίνωση που υπογράφει ο Στέφανος Ληναίος,καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση . Η Ομάδα των Γερμανών ΑΚ Διστομο/Αμβούργο έρχεται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα για να τιμήσει τα θύματα του Διστόμου και να ενώσει τη φωνή της με το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Η συγκέντρωση της Παρασκευής είναι μια από τις δραστηριότητες που θα κάνει στην Ελλάδα και στο Δίστομο.

Παρουσιάσεις βιβλίων για το Δίστομο

Στο Δίστομο, την ίδια ήμερα Παρασκευή 5.6.2015,στις 8 μ.μ. στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Μαρτυρικής Πόλης, διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Σύλλογο Δίστομου παρουσίαση δυο βιβλίων για την Σφαγή των Διστομιτών και τον αγώνα για Δικαιοσύνη και αποζημίωση.
Πρόκειται για το βιβλίο της Διστομιτισας συγγραφέως Καιτης Μανωλοπούλου-Κα'ί'λη ''Αθέριστος Ιούνης'' και το νεο βιβλίο του επίσης Διστομίτη αγωνιστή και ακτιβιστή Αργύρη Σφουντουρη ''Πενθώ για την Γερμανία- Το παράδειγμα του Διστόμου''.Συντονιστής ο δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης.

Και στην Αθήνα το βιβλίο του Αργύρη Σφουντούρη

Το βιβλίο του Αργύρη Σφουντούρη ''Πενθώ για την Γερμανία- Το παράδειγμα του Διστόμου''.θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα την επόμενη Κυριακή 7-6-2015 στις 12 30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων ( οδος Ακαδημίας). Συντονιστής ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.

Να σημειωθεί ότι από τις 11 Ιουνίου θα προβάλλεται σε κινηματογράφους της Αθήνας η βραβευμένη ταινία- ντοκυναντερ ''Ενα τραγούδι για τον Αργύρη''

Η Ανακοίνωση του ''AK Δίστομο'' για την 71η επέτειο της σφαγής του Διστόμου

"Η ναζιστική Γερμανία προκάλεσε στα δώδεκα χρόνια πιο πολύ κακό από ό,τι θα μπορούσε ποτέ σε εβδομήντα χρόνια να επανορθώσει. Μόνο ένα ελάχιστο μέρος του ποσού των πολεμικών αποζημιώσεων που καθορίστηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τις Πολεμικές Επανορθώσεις το 1946 έχει καταβληθεί στις χώρες που κατακτήθηκαν και λεηλατήθηκαν στο Β’Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας που είναι και νομικά η διάδοχος χώρα του φασιστικού Γερμανικού Ράιχ δεν είχε και δεν έχει τη θέληση να πληρώσει. Ο υπουργός Εξωτερικών Φ. Στάινμάιερ χαρακτήρισε τον Απρίλιο 2015 τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις «πολιτικά επικίνδυνη» και το ζήτημα των αποζημιώσεων «λήξαν».
Πολιτικά μια αισχρή θέση με την οποία η Γερμανία προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της και νομικά αβάσιμη.

Το Α.Κ.Δίστομο θα πάρει και φέτος μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που γίνονται στα πλαίσια της 71ης επετείου της σφαγής του Διστόμου. Στις 10 Ιούνη του 1944 σφαγιάσθηκαν κυριολεκτικά 218 άνθρωποι στο Δίστομο από μονάδα Αστυνομικής Μεραρχίας των Ες Ες. Οι υπεύθυνοι του εγκλήματος δεν δικάστηκαν ποτέ. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα που ανέρχονται στα 28 εκατομμύρια ευρώ, μετά και από την αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, το 2000, δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα από τη Γερμανία. Το Α.Κ. Δίστομο απαιτεί να δωθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου και ακόμη να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του ναζισμού.

Το Α.Κ. Δίστομο θα βρίσκεται στην Αθήνα και το Δίστομο από τις 3-12 Ιούνη οργανώνοντας και συμμετέχοντας στις παρακάτω δράσεις και εκδηλώσεις μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς τηνΕλλάδα και με άλλες οργανώσεις:

Παρασκευή, 5 Ιούνη 2015 στις 11.00 π.μ. στην Αθήνα, Πορεία από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τη Γερμανική πρεσβεία, Να αποζημιωθούν όλα τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα

Σάββατο 6 Ιούνη 2015 στις 11.00 π.μ. στην Αθήνα , Συγκέντρωση στην Ακρόπολη και μοίρασμα φυλλαδίων για τις ελληνικές διεκδικήσεις

Σάββατο 6 Ιούνη 2015 στις 6.30 μ.μ. στην Αθήνα εκδήλωση-συζήτηση και συμμετοχή στη Γιορτή Αλληλεγγύης στο Πέραμα, στο Κοινωνικό Στέκι Πυξίδα

Κυριακή 7 Ιούνη 2015 στις 12.00 π.μ. στην Αθήνα, Συμμετοχή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Σφουντούρη "Πενθώ για τη Γερμανία. Το παράδειγμα του Διστόμου" στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου, Ακαδημίας 50)

Δευτέρα 8 Ιούνη 2015 στις 7.00 μ.μ. στο Δίστομο/Μουσείο, εκδήλωση-ενημέρωση για την υπόθεση της κατάσχεσης μέρους της γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία από τον δρ. Joachim Lauκαι για τις πρωτοβουλίες της ομάδας Α.Κ. Δίστομο στη Γερμανία

Τετάρτη 10 Ιούνη 2015 στις 10.00 π.μ. στο Δίστομο, Συμμετοχή στο μνημόσυνο στο Δίστομο

Πέμπτη 11 Ιούνη 2015, στην Αθήνα , Συνέντευξη τύπου του Α.Κ. Δίστομο και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (το μέρος και ο χρόνος θα δημοσιοποιηθούν αργότερα)

Το Α.Κ. Δίστομο απαιτεί: Να αποζημιωθούν τώρα όλα τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα! Τα ναζιστικά εγκλήματα δε συγχωρούνται - να θυμόμαστε την αντιφασιστική αντίσταση! Κοινός είναι ο αγώνας ενάντια στο φασισμό που σηκώνει πάλι κεφάλι στην Ευρώπη!"

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ