Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Ιστορία

Δόγμα Τρούμαν: Η στρατηγική της ανάσχεσης και η Ελλάδα στην "έκρηξη" του Ψυχρού Πολέμου - ΒΙΝΤΕΟ

12.03.2019 | 07:00
Σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1947, ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Χάρι Τρούμαν απευθυνόμενος στο Κογκρέσο, παρουσιάζει το λεγόμενο, όπως έμεινε στην ιστορία "Δόγμα Τρούμαν", για την αντιμετώπιση της επιρροής του κομμουνισμού, επηρεασμένος από τον διπλωμάτη Τζόρτζ Κένναν και την "στρατηγική της ανάσχεσης".

Τι σήμαινε όμως αυτό για την Ελλάδα και την βρετανική επιρροή στη χώρα, μετά από αυτή την ομιλία και για ποιο λόγο θεωρείται ως η "έναρξη" του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις της εποχής, τις ΗΠΑ και την Σοβιετική Ένωση.

Ειδικότερα, το Δόγμα Τρούμαν υπήρξε ουσιαστικά η εναρκτήρια δήλωση του Ψυχρού Πολέμου κι είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σ' αυτό που ο διπλωμάτης Τζορτζ Κέναν αποκάλεσε «Θεωρία της Ανάσχεσης».

Διακηρύσσει ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν «τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις».

Ο αμερικανός πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, εννοούσε φυσικά ότι η εξαγγελία του ήταν η απάντηση στην αυξανόμενη κομουνιστικοποίηση της Ευρώπης και αφορούσε ειδικά τις προσπάθειες των κομουνιστικών κινημάτων να καταλάβουν την εξουσία στο Ιράν, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τη διακήρυξή του αυτή στις 12 Μαρτίου του 1947, απευθυνόμενος στο κογκρέσο, μεσούντος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Το δόγμα του πρακτικά αποσκοπούσε στη βοήθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Ιράν να αντιμετωπίσουν τον επαπειλούμενο κομουνιστικό κίνδυνο.

Ο Τρούμαν είπε πως «εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομουνισμό κι αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για όλη την περιοχή».

Στις 10 Μαΐου 1947 το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιό του και στις 22 Μαΐου έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους. Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε Ελλάδα και Τουρκία ανήλθε στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια περίοδο, διατυπώθηκε και το Σχέδιο Μάρσαλ, από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ, το οποίο αποσκοπούσε στην παροχή βοήθειας στις κατεστραμμένες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χώρες της Ευρώπης για την ανόρθωσή τους.

Συνολικά, από το 1948 έως το 1951, οι Αμερικανοί δαπάνησαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα μας έλαβε, υπό μορφή δωρεών, 706,7 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε βίντεο:Πηγή: San simera

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ