Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καταγγέλλουν σχέδιο τεμαχισμού και εκχώρησης τεχνογνωσίας των ΕΑΣ

13.10.2018 | 07:00
Σχέδιο τεμαχισμού της κρατικής εταιρίας ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα'' (ΕΑΣ - πρώην ΕΒΟ/ΠΥΡΚΑΛ) με την εκχώρηση της τεχνογνωσίας και της παραγωγικής διαδικασίας σε ιδιώτες – εργολάβους, καταγγέλλουν τα Δ.Σ. του Σωματείου & του Συμβουλίου Εργαζομένων ΕΑΣ ΑΒΕΕ Υμηττού, με κοινή ανακοίνωση-καταπέλτη που εξέδωσαν σήμερα. Καλούν δε το Υπουργείο Άμυνας να πάρει θέση :"η σιωπή είναι συνενοχή!" τονίζουν και προειδοποιούν προς κάθε κατεύθυνση : "Ή αυτοί με τα σχέδια διάλυσης ή εμείς για να διαλύσουμε τα σχέδια τους."

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι μπαίνει σκόπιμα φρένο στην παραγωγική διαδικασία στην παραγωγή πυρομαχικών όπως το 76/62mm (κρίσιμο για την αξιοπιστία της εταιρίας και την άμυνα της χώρας). Ότι υπάρχει μεθοδευμένη παραγωγική αδράνεια στην Καλυκοποιεία για να στρωθεί ο δρόμος της σύμπραξης με την (ιδιωτική) ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση του ξηλώματος της γραμμής και της πώλησης του 0,50 mm, χαρίζοντας έτσι την πολυπόθητη πιστοποίηση ΝΑΤΟ.

Επίσης ότι τα έτοιμα πυρομαχικά 40L60 σαπίζουν στις αποθήκες, καθώς επίσης και 3.600 βλήματα 155mm σκουριάζουν στις αποθήκες με την σκέψη να πουληθούν ως παλιοσίδερα κάτω του κόστους, ενώ ταχρέη έχουν εκτοξευεθί σε περισσότερα  από 130 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής :

"Εξελίσσεται με γρήγορους πλέον ρυθμούς το σχέδιο τεμαχισμού της εταιρίας με την εκχώρηση της τεχνογνωσίας και της παραγωγικής διαδικασίας σε ιδιώτες – εργολάβους. Παράλληλα και προκειμένου να υλοποιηθούν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί ξηλώνονται ή οδηγούνται σε παραίτηση όλοι οι θεσμικοί ελεγκτικοί παράγοντες, εσωτερικός έλεγχος και έλεγχος εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, παραβιάζοντας τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας Προσωπικού.

Τα deals ως φαίνεται δεν αντέχουν σε ελέγχους και διαφάνεια! Παρακάμπτεται το Δ.Σ. της εταιρίας αφού δημιουργούνται νέες θέσεις οργανογράμματος χωρίς απόφασή του και ένας ελεγχόμενος διευθυντής γίνεται και ελεγκτής...! Εντελώς τυχαία εκείνος που επιλέχθηκε για εσωτερικός έλεγχος έχει επανειλημμένα αναφερθεί απαξιωτικά για το Σ.Ε.Υμηττού.

Κλείσιμο Ελευσίνας, παραχώρηση της καταστροφής πυρομαχικών στον Σούκο και μαρασμός στη Μάνδρα.

Η αποδόμηση των Ε.Α.Σ. συνεχίζεται στον Υμηττό. Μπαίνει σκόπιμα φρένο στην παραγωγική διαδικασία τη στιγμή που η παραγωγή πυρομαχικών όπως το 76/62mm (κρίσιμο για την αξιοπιστία της εταιρίας και την άμυνα της χώρας). Με διάφορες προφάσεις η παραγωγή ξεμένει από υλικά και ανθρώπινο δυναμικό. Το Σ.Ε.Υ. προπορεύεται σε όλες τις συμβάσεις παρά τις κατά καιρούς τρικλοποδιές και αυτό μάλλον δεν αρέσει.

Για την Καλυκοποιεία, δια στόματος του Δ. Συμβούλου της εταιρίας ακούγεται η φράση «δεν μπορούμε να παράξουμε μόνοι μας», αυτά τα πυρομαχικά που τα παράγουμε και με κλειστά μάτια...!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει μεθοδευμένη παραγωγική αδράνεια στην Καλυκοποιεία για να στρωθεί ο δρόμος της σύμπραξης με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που θα θησαυρίσει με τα δικά μας συμβόλαια.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υλοποίηση του ξηλώματος της γραμμής και της πώλησης του 0,50mm, χαρίζοντας έτσι την πολυπόθητη πιστοποίηση ΝΑΤΟ αλλά και μερίδιο μιας μεγάλης αγοράς με παγκόσμια ζήτηση.

Για να χρυσωθεί το χάπι ακούμε συνεχώς για μεγαλόπνοα σχέδια και συνεργασίες όπως για Ρώσικα και Αμερικάνικα τυφέκια, για επέκταση συμφωνιών με την ΑΤΚ (ενώ τα έτοιμα 40L60 σαπίζουν στις αποθήκες), σχέδια που όμως η ίδια η πραγματικότητα καθημερινά τα διαψεύδει.

Οι εργαζόμενοι λειώσαμε για να βγάλουμε σε ταχύτατους ρυθμούς 3.600 βλήματα 155mm για δήθεν αγοραστή αλλά σήμερα και αυτά σκουριάζουν στις αποθήκες μας. Ο αγοραστής έγινε «μαντράς» παλιοσίδερων γιατί υπήρξε η σκέψη να τα «ξεφορτωθούν» ως σκραπ και τα γεμίσματα υπήρξε σκέψη να πουληθούν κάτω του κόστους...!

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα που η κακοδιοίκηση δημιουργεί εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα και όχι αυτά για τα οποία επιλέχτηκε και αυτά που παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων ως σχέδια δράσης για τα Ε.Α.Σ.

Η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πλέον αυτή η διοίκηση που βυθίζει τα Ε.Α.Σ. σε νέα χρέη (πάνω από 130 εκατ. € την τελευταία τριετία), διαλύει τον παραγωγικό ιστό και τα οδηγεί στην τμηματική ιδιωτικοποίηση, είναι να παραιτηθεί. Από την άλλη, το εποπτεύον υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός σιωπούν. Η σιωπή είναι συνενοχή!

Σε καμιά περίπτωση δεν έχουν αξία οι διαβεβαιώσεις, τα ωραία και πραγματικά ενδιαφέροντα άρθρα για την ανάταξη των Ε.Α.Σ., ή το επιχείρημα της εξωστρέφειας αν όλα αυτά δεν γίνουν πολιτική βούληση και πράξη.

Για εμάς τους εργαζόμενους άλλη ανοχή δεν υπάρχει. Με περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια, με καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών ξανά και ξανά, με ανεκπλήρωτη Σ.Σ.Ε., τώρα και με τη διάλυση του Υμηττού, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι»!

Ή αυτοί με τα σχέδια διάλυσης ή εμείς για να διαλύσουμε τα σχέδια τους.  Το υπουργείο Αμυνας και ο αρμόδιος υπουργός μην εκλαμβάνουν την ανοχή μας ως αδυναμία! Οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν ενωμένους στην αντίδραση και στις κινητοποιήσεις. Γιατί οφείλουμε σαν συνδικαλιστικό κίνημα και σαν εργαζόμενοι να βάλουμε στο χρονοντούλαπο τα όποια καταστροφικά σχέδια απαξίωσης και συρρίκνωσης της εταιρίας. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ