Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών σε σημεία εισόδου μεταναστών

15.10.2014 | 17:28
Ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής- Άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών, για την ενίσχυση σημειών που παρατηρείται αυξημένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, ανακοίνωσε ο Μ. Βορίδης

Στην άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που παρατηρείται ενισχυμένη είσοδος παράτυπων μεταναστών, προχωρά το υπουργείο Υγείας με στόχο να υπάρξει έλεγχος των εισερχομένων, μια πρώτη επαφή, με τους συγκεκριμένους ανθρώπους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες εξάλλου θα γίνει και περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού που υπηρετεί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει άσκηση στη διαχείριση τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα. Η άσκηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.  (Δείτε αντίστοιχες ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποίησαν άλλες χώρες με φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ)

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εκείνες που θα ορίσουν τα σημεία στα οποία θα μεταβεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για την «πρώτη επαφή» με τυχόν ύποπτα κρούσματα και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οδηγίες διαχείρισης ακόμη και στους στρατιώτες, από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε, επίσης, ότι η χώρα μας θα στηρίξει τη δήλωση Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό. «Είναι σημαντικό για λόγους ανθρωπιστικούς και λόγους ασφάλειας της παγκόσμιας κοινότητας, να ληφθούν μέτρα στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα του ιού Έμπολα» είπε ο κ. Βορίδης για τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παρατηρείται το πρόβλημα, ενώ ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους υγειονομικούς που μετέβησαν στις χώρες εκδήλωσης του ιού και νόσησαν.

Όπως εξήγησε, η ΕΕ έχει μεγάλη δυσκολία να αποδεχθεί να επιστρέφει το προσωπικό αυτό, στη χώρα από την οποία πήγε στην Αφρική, και φαίνεται πως κυρίαρχη τάση είναι το υγειονομικό προσωπικό να μένει και να αντιμετωπίζεται στη χώρα που νόσησε.
Στην Ελλάδα υπάρχουν υγειονομικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πάνε στις χώρες που εξαπλώθηκε η νόσος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο Έλληνες υπήκοοι οι οποίοι όμως δεν συμμετέχουν με ελληνική αποστολή, αλλά συμμετέχουν στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ειδικότερα ως προς την ελληνική επικράτεια, έχουν δοθεί οδηγίες που κωδικοποιούν ποιο μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα και πως πρέπει να γίνει η διαχείρισή του. Έχει ήδη οριστεί ένα εργαστήριο αναφοράς, το οποίο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο ενεργεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δεύτερο εργαστήριο σε αυτό το επίπεδο βιοασφάλειας στην Αθήνα. Εκεί θα γίνει η εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ύποπτο κρούσμα. Στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ που προβλέπεται η υγειονομική αντιμετώπιση κρούσματος, έχει οριστεί το προσωπικό και έχει εξοπλιστεί με την κατάλληλη στολή και έχει εκπαιδευτεί για την ασφαλή διαχείριση τυχόν περιστατικού.

Επί του παρόντος, στη χώρα μας, το ζήτημα της διαχείρισης και της λήψης των απαιτούμενων μέτρων δεν συναντά πρόβλημα οικονομικής στενότητας, έσπευσε να υπογραμμίσει ο κ. Βορίδης σχολιάζοντας όσα λέγονται για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα λόγω λιτότητας και οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ