Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Η ΕΕ ζητά από την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν

11.01.2018 | 13:50
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσαν κοινή έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει δικαίωμα να ωφεληθεί από την άρση των κυρώσεων που συνδέονται μ' αυτή.

Την παραμονή της προθεσμίας για να αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ αν θα επιβάλει εκ νέου τις πετρελαϊκές κυρώσεις που ήρθησαν βάσει της συμφωνίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι διατύπωσαν την έκκλησή τους αφού συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία έχει ουσιαστική σημασία και δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν άλλα σημεία διαφωνίας (με το Ιράν)», πρόσθεσε.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν «λειτουργεί».

Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε το 2015 από τις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, «λειτουργεί και κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και εμποδίζει μια ενδεχόμενη κούρσα των πυρηνικών όπλων», τόνισε η Μογκερίνι αφού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Περιμένουμε απ' όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν πλήρως αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ