Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Εγκαινιάστηκε κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία

18.09.2014 | 13:16
Κέντρο έρευνας και βελτίωσης των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων και στην αντιμετώπιση καταστροφών, στο οποίο μετέχουν εκτός από τη Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία εγκαινιάστηκε χθες στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι δωρεάν, έχουν την τιμή τους και πρέπει να να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε για να τις εγγυηθούμε, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, κατά τη χθεσινή τελετή εγκαινίων του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Η Βουλγαρία θα εργαστεί για μία πιο σημαντική συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και σχέδια εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Το Κέντρο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του Δικτύου Κέντρων Αριστείας του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Η ίδρυσή του είναι αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας και της Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού.
Τα Κέντρα Αριστείας ελέγχονται από την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, που πραγματοποιεί την αρχική διαπίστευση και συνεχίζεται ο έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη διατήρησή της.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Βέλιζαρ Σαλαμάνοφ είπε ότι αναμένει να αυξηθεί ο αριθμός των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στο Κέντρο.

Ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Βασίλ Ρουσίνοφ παρουσίασε τη διεθνή δραστηριότητα του οργανισμού, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητο και όχι δομή του υπουργείου Άμυνας και τόνισε ότι θα γίνει τμήμα της δομής διοίκησης της Συμμαχίας, όταν το ΝΑΤΟ του χορηγήσει καθεστώς Διεθνούς Στρατιωτικού Οργανισμού.

Το Κέντρο θα παρέχει αναλύσεις εμπειρογνωμόνων σε θεσμούς και τμήματα και δεν είναι από μόνο του λειτουργική μονάδα απάντησης σε καταστροφές. Χρηματοδοτείται από τον κοινό προϋπολογισμό των συμμετεχουσών χωρών, που είναι προς το παρόν τρεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο είναι 49 και ο προϋπολογισμός του έως το τέλος του 2014 ανέρχεται στα 430.000 ευρώ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ