Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

EgyptAir: Η περίεργη σύμπτωση με την ισραηλινή άσκηση στο FIR Αθηνών - ΧΑΡΤΗΣ

23.05.2016 | 13:00
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Τροφή στα σενάρια περί κατάρριψης του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir δίνει το γεγονός ότι στην περιοχή γινόταν ήδη από την προηγούμενη ημέρα ισραηλινή άσκηση, με άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Όπως είχε ήδη γράψει το Onalert.gr το Ισραήλ είχε δεσμεύσει μια πολύ μεγάλη έκταση, η οποία βρίσκεται νότια της Κρήτης και βόρεια της γραμμής της Αφρικής από την περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου μέχρι και τη Βεγγάζη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ A0992/16 της Αθήνας, η Ελλάδα παραχωρεί αυτή την περιοχή για την ισραηλινή άσκηση υπό την προϋπόθεση να κατατίθενται κανονικά σχέδια πτήσης από τα ισραηλινά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, να βρίσκονται σε επαφή με την Αθήνα και να παρακολουθούν διαρκώς τη συχνότητα κινδύνου για την περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο.Η περιοχή ήταν δεσμευμένη από τις 18 Μαϊου.
Πιο συγκεκριμένα η περιοχή είχε δεσμευτεί για τις ακόλουθες ημερομηνίες:
Μάιος: 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 30, 31
Ιούνιος: 01, 02, 03, 06

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ η δέσμευση ίσχυε για τις ώρες μεταξύ 03:00 και 11:00 ώρα Γκρίνουιτς, δήλαδή 06:00 0 14:00 ώρα Ελλάδος.

Το αεροσκάφος της EgyptAir πέταξε μεν στην περιοχή που είχε δεσμευτεί, αλλά σε διαφορετικό χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 03:37 ώρα Ελλάδας κηρύχθηκε σε φάση αβεβαιότητας, ενώ στις 03:41 κηρύχθηκε σε φάση κινδύνου.

Η πρώτη ΝΟΤΑΜ για τον ορισμό της περιοχής έρευνας και διάσωσης, όριζε ως επίκεντρο των ερευνών το σημείο που χάθηκε από το ραντάρ και αποτυπώνεται στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr με το κίτρινο αστεράκι.Ακολούθησε και δεύτερη ΝΟΤΑΜ αρι; 20 Μαϊου, η οποία όριζε την περιοχή μέσα στο ελληνικό FIR που δεσμεύτηκε για τις έρευνες.Στον χάρτη του Onalert.gr αυτή η περιοχή αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα.

Τέλος με το μωβ χρώμα είναι η περιοχή που είχε δεσμεύσει η ισραηλινή αεροπορία για την άσκηση. Η ΝΟΤΑΜ με αριθμό A0992/16 που δέσμευε τις συγκεκριμένες περιοχές αποσύρθηκε καθώς λόγω του ατυχήματος προφανώς ανεστάλη η άσκηση.

Όπως προκύπτει από τα στίγματα των ΝΟΤΑΜ, η περιοχή ερευνών για το αεροσκάφος εντός του FIR Αθηνών, είναι μέσα στην περιοχή που είχαν δεσμεύσει οι ισραηλινές δυνάμεις για άσκηση.
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ