Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Ειδικά μισθολόγια: Ο Τσακαλώτος πήρε το "ραβασάκι" - Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

23.08.2016 | 19:07
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Τις επόμενες κινήσεις τους, σχεδιάζουν οι ομοσπονδίες, μετά την παράδοση στον υπουργό Οικονομικών, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί κλπ) θα πρέπει να επανέλθουν σε μισθούς 2012. 


Οι αποφάσεις επιδόθηκαν εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πλευρά των Σωμάτων Ασφαλείας και από την πλευρά της ΠΟΕΣ μόνο στον υπουργό Οικονομικών.

Όπως είναι αναμενόμενο, με ένα τόσο ισχυρό "όπλο" στα χέρια τους, οι ένστολοι απαιτούν να αρχίσει άμεσα η διαπραγμάτευση ώστε να επανέλθουν οι μισθοί τους σε αυτά που όρισε το ανώτατο δικαστήριο.

Η δικαστική μάχη ολοκληρώθηκε και τώτα αρχίζει η πολιτική πάλη, εξηγεί στο Onalert.gr ο δικηγόρος Χαράλαμπος Μπουκουβάλας.

Οι Ομοσπονδίες έχουν κερδίσει την θεσμικη πάλη, και τώρα είναι η στιγμή που θα αρχίσει η διαπραγμάτευση. Το "χαρτί" του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι εξαιρετικά ισχυρό και η κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της, έχει ταχθεί υπέρ του σεβασμού των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την στιγμή που της γίνεται γνωστή η απόφαση, δεν μπορεί να προχωρήσει και στην σύνταξη νέου μισθολογίου, το οποίο θα προβλέπει μισθούς κάτω από όσα ορίζει το ΣτΕ.

"Δρομολογείται ήδη η συνάντηση των προέδρων των Ομοσπονδιών με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες τάχιστα.

Η συμμόρφωση της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι άμεση και καθολική. Δεν υπάρχει ανοχή!! Πόσο άλλο, όταν η άποψη των Κυβερνώντων είναι ήδη εκπεφρασμένη από την εποχή της αντιπολίτευσής τους" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο κ. Μπουκουβάλας συνιστά ιδιαίτερη προσοχή αυτή την ώρα, καθώς πολλοί έχουν βρει ευκαιρία να "αρπάξουν" χρήματα από τους ένστολους, τάζοντας αγωγές για να πάρουν χρήματα.

"Δεν μπορείς να ξεκινάς με αγωγές χωρίς να κάνεις διαπραγμάτευση" τονίζει.

"Είναι σχήμα πρωθύστερο και το μοναδικό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει είναι να καθυστερήσει τις διαδικασίες".

"Όπως διαπιστώνει κάποιος από το περιεχόμενο της απόφασης οι πρώτες σελίδες αφορούν ονοματοδοσία όσων παρενέβησαν ατομικά. Ο απίστευτος αυτός όγκος διεκπεραιώθηκε από την Γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση ανακοίνωσης της απόφασης. Οι παρεμβαίνοντες με αγωγές αυτή την ώρα μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Δεν τίθεται θέμα ατομικών αγωγών", εξηγεί στο Onalert.gr

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον ύποπτη η βιασύνη για άσκηση ατομικών προσφυγών την ώρα που είναι η "μπάλα" στα χέρια των Ομοσπονδιών και ξεκινά η διαπραγμάτευση.

"Τα Σώματα ασφαλείας δεν μπαίνουν στη διαδικασία των αγωγών. Υπάρχει χρονικό διάστημα μεγάλο, το οποίο εάν δούμε ότι κινδυνεύουν θέματα των συναδέλφων θα πάμε συντεταγμένα να καταθέσουμε αγωγές. Ωστόσο ελπίζουμε να μην χρειαστούν και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της", λέει στο Onalert.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος. Δείτε ολόκληρη των ανακοίνωση των Σωμάτων Ασφαλείας:

"Συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Αγώνα των Ομοσπονδιών προκειμένου να προβεί σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών - πρωτοβουλιών γύρω από τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ που αφορούν το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας και σειρά άλλων ζητημάτων και καθορίσει περαιτέρω την αγωνιστική της πορεία.

Αρχικώς, υπήρξε ενημέρωση των παρευρισκομένων από τους νομικούς συμβούλους της ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, κ.κ. Χαρ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ και Ρ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗ, για το περιεχόμενο των ως άνω αποφάσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες της ακύρωσης της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης και της κήρυξης ως αντισυνταγματικού του ν.4307/2014, αναφορικά με τις αποδοχές των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας. Τόσο όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών όσο και στις εφεξής μισθολογικές ρυθμίσεις.

Επίσης, μας γνώρισαν ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ επιδόθηκαν σήμερα με δικαστικό επιμελητή στους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, με βάση τις νέες αυτές βαρυσήμαντες δικαστικές αποφάσεις, οργανώνουν την κλιμάκωση της αγωνιστικής τους πορείας, προκειμένου οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που θα λάβουν και φέτος χώρα με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να εκδηλώσουμε κι εμείς την αγανάκτησή μας και να στείλουμε χιλιάδες μηνύματα στον Πρωθυπουργό της Χώρας, δίνοντας δυναμικό «παρών» μέσω πανελλαδικής ένστολης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 09 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Παράλληλα, δρομολογείται ήδη η συνάντηση των προέδρων των Ομοσπονδιών με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, προκειμένου να προωθηθούν οι διαδικασίες τάχιστα.

Η συμμόρφωση της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι άμεση και καθολική. Δεν υπάρχει ανοχή!! Πόσο άλλο, όταν η άποψη των Κυβερνώντων είναι ήδη εκπεφρασμένη από την εποχή της αντιπολίτευσής τους". 

 

ΣΧΟΛΙΑ