Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Είχαν νεκρό οι Τούρκοι στην επιχείρηση στην Συρία

22.02.2015 | 21:25
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε ατύχημα που σημειώθηκε κατά την ''Επιχείρηση Σαχ Φιράτ'' που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Τάφο Σουλεϊμάν Σαχ και στο Φυλάκιο Τιμής στη Συρία - το οποίο είναι τουρκικό έδαφος- για τη μεταφορά των λειψάνων σε ασφαλέστερο σημείο, σε χωριό της Συρίας.Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την εισβολή ως ''κατάφωρη επίθεση," καθιστώντας την Τουρκία υπεύθυνη για τις «\''επιπτώσεις αυτής της επίθεσης''. Το ONALERT.GR παρουσιάζει όλες τις στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, «Δεν αφέθηκε κανένα ιερό κειμήλιο στην προηγούμενη θέση του ιερού τάφου. Όλα μεταφέρθηκαν στο χωριό Εσμέ που βρίσκεται στη Συρία προσωρινά λόγω των προβλημάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών αναγκών. Δεν έχουν μείνει πίσω ιερά κειμήλια. Η περιοχή Εσμέ όπου μεταφέρονται τα ιερά λείψανα, ετέθη υπό τον έλεγχο των μονάδων μας στην περιοχή και υψώθηκε η τουρκική σημαία στην περιοχή Εσμέ. Κατά την επιχείρηση Σαχ Φιράτ δεν σημειώθηκε καμία συμπλοκή αλλά στο ξεκίνημα, σε ατύχημα που έγινε κατά τη μεταφορά, έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης μας». Για την ακρίβεια στο χωριό Εσμε -που έχει καταληφθεί μέρος του - θα μεταφερθούν προσεχώς με ειδική τελετή.
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες και μεταδίδεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου στην επίσημη Πρωθυπουργική κατοικία σε σύσκεψη που έγινε από τον κ. Νταβούτογλου, τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ και αρμοδίους της Στρατοχωροφυλακής και στη συνέχεια ενημερώθηκε σχετικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Τα UAV, οι 38 ''Κοκκινοσκούφηδες'' και η ανατίναξη

Επίσης τονίζεται ότι πριν την επιχείρηση, όλες οι στρατηγικές μονάδες του Στρατηγείου του Γενικού Επιτελείου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιφυλακή και μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα (UAV) που πέταξαν πάνω από την περιοχή της επιχείρησης, μετέφεραν με εικόνες την επιχείρηση στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας. Στην επιχείρηση, αναφέρεται, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι πληροφορίες ότι ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίων του Φυλακίου και ότι υπάρχει περίπτωση σύντομα να σημειωθεί σύγκρουση μεταξύ της Κουρδικής οργάνωσης στην περιοχή PYD και των τζιχαντιστών ISIL στην περιοχή όπου βρίσκεται το φυλάκιο. Αξιολογήθηκε ότι οι ευρισκόμενοι εκεί στρατιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο κάθε είδους προβοκάτσιας στην περιοχή. Ετσι, βάσει σχεδίου οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα την επιχείρηση με την ονομασία «Επιχείρηση Σαχ Φιράτ».Με την εν λόγω επιχείρηση, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 38 άνδρες των Ειδικών Στρατιωτικών Δυνάμεων οι οποίοι είναι γνωστοί ως «Κοκκινοσκούφηδες» και ασκούσαν καθήκοντα εδώ και 8 μήνες στο εν λόγω φυλάκιο.Ορισμένες αναφορές λένε ότι επί 8 μήνες ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την ISIS/ISIL. Φεύγοντας κατέστρεψαν όλα τα κτίσματα. 

Για τα ιερά λείψανα και τα αντικείμενα που ευρίσκονταν εκεί, ετοιμάστηκε χώρος στο χωριό Εσμέ που βρίσκεται πάλι στη Συρία, με άλλη επιχείρηση, που προηγήθηκε για λίγο. Τούρκοι στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχο τους- με ύψωση σημαίας - ένα εκτάριο γης, 180 μέτρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα, βάσει των δικαιωμάτων της στο διεθνές δίκαιο, όπως λένε. Πρόκειται για μια νέα τοποθεσία στη Συρία που αντιστοιχεί στο μέγεθος της προηγούμενης, στα βόρεια του χωριού Eşmesi (Εσμέ) .Η κίνηση αυτή προσθέτουν, δεν αποτελεί καμία αλλαγή στο καθεστώς του τάφου.Τα λείψανα κλπ θα μεταφερθούν προσεχώς με ειδική τελετή.


Τι λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ


''Όπως είναι γνωστό, ο ιερός τάφος Σουλεϊμάν Σαχ εντός των συριακών συνόρων και το Φυλάκιο Τιμής αποτελεί ένα κομμάτι τουρκικού εδάφους στη βάση του διεθνούς δικαίου που καταγράφηκε με συμφωνίες. Ο ιερός τάφος και η εγκατάσταση γύρω απ’ αυτόν, πέρασε κατά τη διάρκεια των ετών από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, από διάφορες δραστηριότητες κατάρρευσης, μεταφοράς και επανακατασκευής. Τελευταία μεταφέρθηκε το 1975 στη σημερινή θέση του λόγω της κατασκευής φράγματος.

Οι συνθήκες αστάθειας και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις αποτέλεσαν ένα σοβαρό ρίσκο για την ασφάλεια του εκεί προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που με μεγάλη αυτοθυσία και ηρωισμό φυλάει τον ιερό τάφο και το Φυλάκιο Τιμής. Ο Ιερός Τάφος και το Φυλάκιο, αυτήν την φορά, μεταφέρθηκε προσωρινά στο χωριό Εσμέ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η εν λόγω μεταφορά, που πραγματοποιήθηκε για λόγους ασφαλείας, δεν έχει την έννοια καμίας αλλαγής στο καθεστώς του ιερού τάφου και την εγκατάστασης γύρω του που καθορίστηκαν με συμφωνίες. Η προσωρινή μεταφορά του Ιερού Τάφου και του Φυλακίου Τιμής, ολοκληρώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2015''

Η αντίδραση της Συρίας :''κατάφωρη επίθεση"

.Σύμφωνα με την Δαμασκό η Τουρκία ενημέρωσε τον προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση για την εκκένωση του στρατιωτικού προσωπικού που προστατεύει τον Τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ στη βόρεια Συρία, αλλά η Άγκυρα δεν περίμενε την άδεια από τη Δαμασκό, δήλωσε η κυβέρνηση της Συρίας.
Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την εισβολή ως ''κατάφωρη επίθεση," καθιστώντας την Τουρκία υπεύθυνη για τις ''επιπτώσεις αυτής της επίθεσης"

Οι προειδοποιήσεις

Αφού ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, και απαντώντας στις φήμες περί πολιορκίας του εκεί φυλακίου Σουλεϊμάν Σαχ,ειχε προειδοποιήσει: «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι πολιορκήθηκε ο τάφος. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είναι γνωστό το βήμα που θα πράξουμε».Ο κ. Ερντογάν, τόσο κατά την Εορτή της Δημοκρατίας, πέρυσι, όσο και κατά την Εορτή των Θυσιών, έστειλε μήνυμα λόγω της εορτής, λέγοντας: «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι δεν είστε μόνοι στο Φυλάκιο Τιμής Σουλεϊμάν Σαχ και ότι οι προσευχές μας και οι προσευχές του έθνους είναι πάντα μαζί σας. Θα ήθελα να γνωρίζεται ότι εάν απαιτηθεί οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς καθυστέρηση ούτε ένα λεπτό, θα είναι κοντά σας».

Μήνυμα τότε, είχε στείλει και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Οζέλ στο προσωπικό του Φυλακίου: «Εκπληρώνετε έτσι όπως πρέπει σε μία κρίσιμη περίοδο τα καθήκοντα που σας ανατεθήκαν και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς εκπροσωπώντας το ύψιστο έθνος μας και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με επιτυχία, θα προστατεύσετε το κύρος και την τιμή μας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι εκεί και ότι πίσω σας βρίσκεται το ύψιστο τουρκικό έθνος και τα 76 εκατ. του πληθυσμού μας. Τα μάτια μας, τα αυτιά μας και η ψυχή μας είναι πάντα μαζί σας. Θα πρέπει πάντοτε να αισθάνεστε ασφαλείς με την πεποίθηση ότι με μία είδηση που θα έρθει από σας, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θα είναι κοντά σας».

Άσκηση προσομοίωσης με F-16

 
Επίσης τον Οκτώβριο του 2014, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε στρατιωτική άσκηση για την άμυνα του τάφου στη βόρεια Συρία με επίδειξη αλληλεγγύη στα παγιδευμένα στρατεύματα , τονίζοντας την αποφασιστικότητα του στρατού να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στο έδαφος..Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Ακίν Öztürk ηγείτο της στρατιωτικής άσκησης με σχεδόν δύο ώρες πτήση.

Διαβάστε ακόμη:

Καταδρομική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία! Ποιος ήταν ο στόχος

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ