Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκανε πίσω η Τουρκία στην "κόντρα" με Ρωσία για τα Στενά

17.04.2014 | 00:01
Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τελικά άφησε τις αοριστολογίες και - μετά από σχετική πίεση από την Μόσχα- η Τουρκία παρέσχε δημόσια  διαβεβαίωση για δέσμευσής της  για τήρηση των όρων της Συνθήκης του Μοντρέ.

Μια διαβεβαίωση που χαιρέτισε χθες η Ρωσία, αφού μέχρι τώρα - και όπως έχει αναδείξει το OnAlert - η Αγκυρα ''ανεχόταν'' την παραβίαση από τις ΗΠΑ,της Συνθήκης  και σε με μια δήλωση ''πουλούσε τρέλλα''.
 
Αναλυτικότερα σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Alexander Lukashevich, αναφέρονται τα εξής: «Η Ρωσία καλωσορίζει με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει, όπως ακριβώς είχε κάνει τα τελευταία 78 έτη, να συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία συμβάλλει θετικά στην ασφάλεια των κρατών της Μάυρης Θάλασσας», μετέδωσε το πρακτορείο Αnadolu και δημοσίευσαν τουρκικές εφημερίδες.

Όπως προαναφέραμε  η Ρωσία έχει κατηγορήσει αρκετές φορές την Τουρκία ότι επιτρέπει σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ να παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα πέραν του χρονικού ορίου των 21 ημερών που θέτει η Συνθήκη του Μοντρέ.
 
 Πως έγινε η διορθωτική ''στροφή''

Μάλιστα πρόσφατα φάνηκε να θερμαίνονται  πολύ τα νερά των Δαρδανελίων μετά από μια τουλάχιστον περίεργη ανακοίνωση-απάντηση  της Άγκυρας στην Μόσχα για το καθεστώς των Στενών που διέπει η Συνθήκη του Μοντρέ.Η  τουρκική ανακοίνωση που προκάλεσε τότε την δημόσια έκφραση  ''έκπληξης '' από την Μόσχα, αφού εμμέσως πλην σαφώς με αυτή η Άγκυρα αμφισβητούσε διάταξη της Διεθνούς αυτής Συνθήκης βάσει της οποίας έχει καθοριστεί το νομικό καθεστώς διέλευσης των Στενών των Δαρδανελίων και της παραμονής πολεμικών πλοίων κρατών που δεν βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, σε αυτήν. Σε αυτή φαίνεται πως αντέδρασε και παρασκηνιακά η Μόσχα με αποτέλεσμα να υπάρξει, χθες, η διορθωτική δήλωση.

 Η προϊστορία των παραβιάσεων

Η 1η παραβίαση
έγινε όταν το πλοίο  των ΗΠΑ USS Taylor (FFG-50) μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα στις 5 Φεβρουαρίου και παρέτεινε την παραμονή της μέχρι τις  9 Μαρτίου -δηλαδή, παραβίασε κατά 11 μέρες το ανώτατο όριο που καθορίζει η Συνθήκη του Μοντρέ. 

Τότε σε γραπτή ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι << τουρκική πλευρά  δε μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση (των 11 ημερών). Τις ανησυχίες μας σχετικά με το θέμα - συνέχιζε - τις αναφέραμε με ρηματική διακοίνωση, που αποστείλαμε και στην τουρκική και στην αμερικανική πλευρά. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι άλλες χώρες, που δεν είναι παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα θα συμμορφωθούν στο μέλλον με τη Συνθήκη», ανέφερε.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι σύμφωνα με το γράμμα της Συνθήκης η Μόσχα είχε δίκιο, η Άγκυρα δεν προέβαλλε κάποια λογικοφανή δικαιολογία ούτε ζητησε κατανόηση, αντίθετα,όπως σημείωνε το ΟnAlert, ''πούλησε τρέλα''και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι ισχυρισμοί του Ρώσου Υπουργείου Εξωτερικών, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»!

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Μόσχα να γνωστοποιήσει - όπως είπαμε  - ότι αντιμετωπίζει με έκπληξη την ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ
 
Η 2η παραβίαση:
Το περιστατικό αυτό δεν ήταν ,όπως είπαμε,  το μόνο κατά τις ''θερμές ημέρες'' της Ουκρανικής κρίσης : Έχει υπάρξει και άλλη αυστηρή διαμαρτυρία της Ρωσίας προς την Τουρκία, με την οποία την κατηγορούσε ότι παραβιάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, με δήλωση του ίδιου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ: «Εφιστούμε την προσοχή επ’ αυτού στις ΗΠΑ, αλλά και στην Τουρκία. Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της συνθήκης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ. Και εννοούσε το αντιτορπιλικό USS Truxtun (DDG-103)  και τότε που γινόταν η δήλωση είχε ήδη ήδη ξεπεράσει κατά  2 εβδομάδες  τον επιτρεπόμενο, βάσει της Συνθήκης, χρόνο παραμονής των 21 ημερών, στη Μαύρη Θάλασσα! Προς αντικατάσταση αυτού και όπως έγραψε ήδη το OnAlert, μπήκε   στον Εύξεινο Πόντο από τις 10 Απριλίου το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων DDG-75 USS Donald Cook  του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.


Διαβάστε ακόμη:

Στη θάλασσα του Μαρμαρά η πλωτή "αντιπυραυλική ασπίδα


Μόσχα - Άγκυρα σε πορεία σύγκρουσης για τα Δαρδανέλια και τη Συνθήκη του Μοντρέ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ