Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκατοντάδες Κούρδοι της Συρίας στα σύνορα της Τουρκίας - ΦΩΤΟ

19.09.2014 | 12:11
Σχεδόν χίλιοι Κούρδοι της Συρίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στα σύνορα ζητώντας να περάσουν στην Τουρκία αφού μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν 21 χωριά και πολιόρκησαν μια κουρδική πόλη στη βόρεια Συρία, έγινε γνωστό από ανταποκριτή του Ρόιτερς.

Το πλήθος, το οποίο αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά, είναι καθισμένο πίσω από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Άιν αλ-Άραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.
Η επίθεση στην Κομπανί προκάλεσε μια έκκληση των Κούρδων μαχητών προς τη νεολαία στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία να πάρει μέρος στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποιείται μερικές ημέρες αφότου ο αμερικανικός στρατός δήλωσε πως η βοήθεια των Κούρδων της Συρίας θα χρειασθεί εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.Ο αριθμός των Κούρδων στα σύνορα έχει μειωθεί από τις περίπου 3.000 που ήταν το βράδυ της Πέμπτης, όμως κι άλλοι φθάνουν πεζή από γειτονικά χωριά μεταφέροντας τα πράγματά τους σε σάκκους, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επιτρέπουν να διασχίσουν τα σύνορα.
"Έκανε κρύο τη νύκτα έτσι οι περισσότεροι επέστρεψαν στα χωριά τους. Άρχισαν να επιστρέφουν στα σύνορα σήμερα το πρωί", είπε ο Χαλίλ, ένας σαραντάρης άνδρας στην τουρκική πλευρά των συνόρων.Τούρκοι στρατιώτες οπλισμένοι με τουφέκια σχημάτισαν μια γραμμή για να διατηρήσουν την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων, αλλά επέτρεψαν σε ντόπιους από την τουρκική πλευρά να πετάξουν από την άλλη πλευρά μπουκάλια νερού και σακκούλες με ψωμί.

"Άνθρωποι συνεχίζουν να καταφθάνουν πεζή ή εποχούμενοι. Περιμένουμε ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τους 3.000 με 4.000", δήλωσε ο αξιωματούχος του χωριού Χουσεγίν Γκουντογκντού.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων επισκέφθηκαν την περιοχή και λένε στους Κούρδους της Συρίας ότι θα τους προσφερθεί βοήθεια στη συριακή πλευρά των συνόρων πλησιέστερα στην Κομπανί.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι κυβερνήτες των μεθοριακών επαρχιών της Τουρκίας, όπου κούρδοι μαχητές διεξάγουν επί δεκαετίες αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία, έλαβαν την εντολή να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες στη συριακή πλευρά των συνόρων.
"Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που συγκεντρώνονται στα σύνορα ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμά τους. Όμως προτεραιότητά μας είναι να τους παράσχουμε βοήθεια εντός των συνόρων της Συρίας", δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Νταβούτογλου προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της στους εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας που διαφεύγουν της προέλασης των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στρατιωτική βοήθεια "σε όλα τα επίπεδα" ζητούν οι κούρδοι μαχητές στη Συρία

Όπλα στους Κούρδους διχάζουν τη Γερμανία

Κούρδοι πεσμεργκά απελευθέρωσαν χριστιανικά χωριά από τους τζιχαντιστές
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ