Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις της Βουλής για τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών

19.11.2014 | 00:11
Συνέδριο «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας» Γερουσία, κτίριο της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την επέτειο για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 έως και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Ώρα έναρξης 10.00 π.μ.

Διακεκριμένοι ομιλητές, ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία (1961-1967) για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την αντίσταση στο εσωτερικό και την αντιδικτατορική δράση στο εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική της χώρας την περίοδο εκείνη, την οικονομία, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974, το σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το δημοψήφισμα και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975. Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί από τη Βουλή - Τηλεόραση και θα μεταδοθεί στη συνέχεια. Τα πρακτικά της ημερίδας θα εκδοθούν από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ...

Παράλληλα το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιεί έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» στον Εκθεσιακό Χώρο του Ιδρύματος (Λεωφόρος Αμαλίας 14).

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και την διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Ο επισκέπτης της έκθεσης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2014 - 12 Ιουνίου 2015
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές πλην Πέμπτης 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακα 10:00-15:00, επίσημες αργίες κλειστά


τηλ. Συνεδρίου: 2103692272
τηλ. Έκθεσης: 210 3735109, 210 3692429

Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ