Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκενώθηκε το κέντρο του Χονγκ Κονγκ!

11.12.2014 | 12:58
H αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σήμερα σε συλλήψεις διαδηλωτών του δημοκρατικού κινήματος που παρέμεναν στο κεντρικότερο σημείο των διαδηλώσεών τους, στην καρδιά της πόλης -πιθανός επίλογος εβδομάδων διαδηλώσεων που είχαν ως αίτημα την καθιέρωση πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στο χώρο --που είχε διαμορφωθεί σε χωριό με σκηνές και οδοφράγματα εδώ και 11 εβδομάδες-- στην επιχειρηματική συνοικία του Ναυαρχείου, κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, απομακρύνοντας σκηνές και οδοφράγματα.

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές που αρνούνταν να υπακούσουν στις προειδοποιήσεις των δυνάμεων της τάξης, παρέμειναν καθισμένοι στο μέσο του χώρου.

Στη συνέχεια η αστυνομία κινήθηκε εναντίον των διαδηλωτών αυτών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν ηγετικά στελέχη των φοιτητών και βουλευτές. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις, μεταφέροντας σηκωτούς όσους διαδηλωτές αρνούνταν να περπατήσουν στα οχήματα της αστυνομίας, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνταν ένας προς έναν σε αυτά.

"Είμαστε ειρηνικοί", "δεν αντιστεκόμαστε", "θέλουμε πραγματική δημοκρατία", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Μετά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες, ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά στο Χονγκ Κονγκ. Όπως μειώθηκε και η υποστήριξη του κόσμου στο κίνημα Occupy Central, καθώς οι κάτοικοι της πόλης κουράστηκαν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την αναστάτωση.

Η αστυνομία είχε δώσει μικρή προθεσμία στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Μετά την πάροδο της προθεσμίας, "η αστυνομία θα ενεργήσει ώστε να εκκενωθούν οι χώροι και να συλληφθεί όποιος αρνείται να φύγει", είχε προειδοποιήσει ο εκπρόσωπός της Κουόκ-Πακ-τσουνγκ.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των σημείων που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές πραγματοποιούνται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει καταστηματάρχες και εταιρίες μέσων μαζικής μεταφοράς. Δικαστικοί επιμελητές ήταν παρόντες σήμερα στο χώρο των διαδηλώσεων. Στη συνέχεια, εργάτες άρχισαν να αποσύρουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε αυτοκινητόδρομο με εννέα λωρίδες κυκλοφορίας, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες κυκλοφορίας του νησιού.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ