Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Το εκλογικό αποτέλεσμα και οι κρίσεις Αρχηγών! Όλα τα "γαλάζια" και "κόκκινα" σενάρια

19.01.2015 | 22:00
Το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής θα κρίνει πάρα πολλά και για την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολιτικές εξελίξεις και οι εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία επηρεάζουν δραματικά τον κρατικό μηχανισμό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε ποτέ.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις “έσβησαν” όλα τα σενάρια για τις αλλαγές στις θέσεις Αρχηγών και ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές στα όσα ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα ή έστω ανέμεναν.

Ο μοναδικός από τους Αρχηγούς που φαίνεται να έχει βρει το…κοκκαλάκι της νυχτερίδας είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος και την επόμενη θέση στο εξωτερικό έχει εξασφαλίσει ,αλλά και την παραμονή στην θέση του στα περισσότερα από τα σενάρια που διακινούνται.

Η πρώτη εκδοχή:

Για να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό προϋποθέτει ότι από την κάλπη της Κυριακής θα προκύψει κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αυτονόητο ότι αλλαγές στις ΕΔ δεν γίνονται.

Η δεύτερη εκδοχή έχει να κάνει με το τι…χρώμα θα έχει η κυβέρνηση. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας τότε οι αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ είναι περίπου άγνωστες. Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει τα εξής:

•Παραμονή του Α/ΓΕΕΘΑ μέχρι το καλοκαίρι.
•Ο Α/ΓΕΝ Βαγγέλης Αποστολάκης διατηρεί προβάδισμα για την διαδοχή του κ.Κωσταράκου
•Ο Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς παραμένει σίγουρα στην θέση του και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, είτε τώρα ,είτε σε δεύτερο χρόνο. Κι αυτό γιατί εκτός από τις πολύ καλές κριτικές που έχει δεχτεί ,έχει και τις καλύτερες των συστάσεων από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
•Θέμα υπάρχει για το ποοιος θα γίνει Α/ΓΕΝ και Αρχηγός Στόλου, αφού το δίδυμο Λίτσας-Παστουσέας που προοριζόταν γι΄ αυτές τις θέσεις δεν φαίνεται να είναι στα σχέδια των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ.
•Βέβαιη θεωρείται η αλλαγή και στην ηγεσία της ΠΑ, με τον Βαγγελη Τουρνά να αποχωρεί και τον Χρήστο Βαίτση να είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.

Η τρίτη εκδοχή έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η ΝΔ να είναι ο βασικός κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Σ΄ αυτή τη περίπτωση τα δεδομένα είναι τελείως αντίστροφα,με μοναδικούς σταθερούς τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

Στην Συγγρού έχουν άποψη και εικόνα για την ηγεσία που θέλουν.Στην Κουμουνδούρου πάλι τώρα την οριστικοποιούν με αναζήτηση πληροφοριών και επαφών για ονόματα που τους έχουν προταθεί.

Διαβάστε ακόμη:


Ποιοι Αρχηγοί ανησυχούν και ποιοι χάρηκαν με τις πολιτικές εξελίξεις και την πιθανότητα εκλογών


"Ξεχάστε τις κρίσεις ο Α/ΓΕΕΘΑ θα φύγει σ΄ ένα χρόνο"! Ο Κωσταράκος τα "παίρνει όλα"
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ