Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεύθερος ο"πνευματικός ηγέτης της αλ-Κάιντα" στην Ευρώπη!

24.09.2014 | 16:16
Ο ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Κατάντα αναχώρησε από τη φυλακή αλ-Μουάκαρ λίγη ώρα αφού το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Ιορδανίας τον απάλλαξε από τις κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και αποφάσισε την "άμεση" αποφυλάκισή του.

Ο παλαιστινιακής καταγωγής Ιορδανός, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Όμαρ Μαχμούντ Οτμάν έγινε δεκτός κατά την έξοδό του απο τη φυλακή από πλήθος που τον περίμενε στη έξοδο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την οικογενειακή κατοικία στην ιορδανική πρωτεύουσα.

Το δικαστήριο "απάλλαξε τον Αμπού Κατάντα από τις κατηγορίες για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τουριστών το 2000 και αποφάσισε την άμεση απελευθέρωσή του".

Ο Αμπού Κατάντα εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2013 από τις αρχές της Βρετανίας και έπειτα από μακροχρόνια δικαστική διαδικασία στην Ιορδανία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Ιορδανίας είχε απαλλάξει τον Ιούνιο τον εξτρεμιστή ιεροκήρυκα από τις κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων το 1998. Σύμφωνα με την δικαστική πηγή, το δικαστήριο δεν τεκμηρίωσε την κατηγορία κατά του Αμπού Κατάντα, και , κατά συνέπεια, τον απάλλαξε και αποφάσισε την αποφυλάκισή του. Τον Ιούνιο, το ίδιο δικαστήριο είχε αθωώσει τον Αμπού Κατάντα για την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης κατά του αμερικανικού σχολείου στο Αμάν, και πάλι λόγω έλλειψης στοιχείων, αλλά παρέμεινε στη φυλακή καθώς εκκρεμούσαν οι υπόλοιπες κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Γεννημένος το 1960 στη Βηθλεέμ , ο Αμπού Κατάντα καταδικάσθηκε ερήμην σε θάνατο το 1999 για "συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών", κυρίως για το σχέδιο επίθεσης κατά του αμερικανικού σχολείου του Αμάν. Η ποινή του μετατράπηκε αμέσως σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστική εργασία. Το 2000 καταδικάσθηκε επίσης ερήμην σε 15 έτη καταναγκαστικής εργασίας για τα σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τουριστικών στόχων στην Ιορδανία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μετά την έκδοσή του στην Ιορδανία δήλωσε αθώος για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπυοργείο Εσωτερικών επανέλαβε ότι "ο Αμπού Κατάντα εξακολουθεί να τελεί υπό διαταγή απέλασης από τις βρετανικές αρχές και ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τον ΟΗΕ. Δεν θα επιστρέψει στη Βρετανία". Ο Αμπού Κατάντα έγινε γνωστός στη Βρετανία από τα πύρινα αντι-αμερικανικά, αντι-δυτικά και αντι-εβραϊκά του κηρύγματα.

Ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν τον έχει περιγράψει ως "πρεσβευτή του Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη" ή ως "πνευματικό ηγέτη της αλ-Κάιντα" στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλ Κάιντα προειδοποιεί την Βρετανία ότι θα "ανοίξει την πόρτα της κόλασης".

Συρία: Οπλισμός του ΟΗΕ στα χέρια της αλ-Κάιντα! -ΕΚΘΕΣΗ

Τουλάχιστον 900 Ταλιμπάν σκότωσαν δυνάμεις του Πακιστάν- Όμως η κυβέρνηση παραπαίει!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ